Olaf Solberg er en stolt mand. Torsdag formiddag gjorde han nemlig sit livs bedste fangst - med fiskestang vel at mærke. En laks bed på krogen i Skjern Å og fluen han brugte, havde han selv bundet.

I syv år har Olaf Solberg selv kæmpet for at redde laksebestanden i Skern Å, som var ved at uddø. Og torsdagens laksefangst må siges at være et flot bevis på at det er lykkedes. Her fangede han nemlig en vildlaks på 20,4 kilo. Den største vildlaks fanget med flue i Danmark, siden man begyndte at registrere det.

- Det var jo sejt. Det var hårdt. Og den tog kun meget forsigtigt fat i starten, så jeg først troede, det var bunden af åen, jeg har fået på krogen, men så tog den til og kom op til overfladen, siger Olaf Solberg, der er nordmand, men i syv år boede i Skjern.

Nu bor han i Norge med sin danske kone, og da bt.dk fanger ham på telefonen er det med en fiskestang i den ene hånd og telefonen i den anden. Han er nemlig ude med snørren igen. Denne gang med lidt mindre held. Men det er okay for Olaf.

- Jeg har lige haft en pause på to dage, hvor jeg ikke har fisket. Jeg var fuldstændig mæt af fiskeri, siger Olaf og fortæller, at den hæsblæsende fangst tog 45 minutter.

- Jeg fik den endelig trukket den ind til kanten og med den ene hånd holdt jeg fiskestangen, mens jeg med den anden prøvede at trække den i gællerne op på breden. Så satte jeg mig på den for at holde den, men den spjættede med halen, så vi begge to fløj en halv meter op i luften, siger Olaf, der hurtigt fik fat i laksen igen.

Efter at have fået vejet fisken hos Dansk center for vildlaks er fisken nu endt hos Skjern kommune, der laver to afstøbninger af krabaten; én til Olaf og en til kommunen, som skal gå på tur rundt til interesserede. Fisken bliver herefter udstoppet og givet til den lokale Intersport.
 
Sidste gang en laks af samme kaliber blev fanget var i 1956. Den vejede 26 kilo og blev også fanget i Skjern Å.