Befolkningens holdning til de ti år gamle Muhammed-tegninger viser, at der stadig er en markant kulturel forskel mellem danske muslimer og den øvrige danske befolkning, mener ekspert.

Danske muslimer er fortsat meget imod Jyllands-Postens publicering af Muhammed-tegningerne, skriver Jyllands-Posten.

Onsdag er det præcist ti år siden, avisen offentliggjorde de 12 tegninger, som udløste stor vrede i den muslimske verden. Men selvom årene er gået, viser en ny meningsmåling fra analysebureauet Wilke, at 93 procent af de danske muslimer stadig mener, det var forkert at bringe tegningerne. Det er præcist sammen andel som ved en tilsvarende måling i 2006.

Modsat er der en stigende andel af de danske ikke-muslimer, der mener, at det var rigtigt at publicere tegningerne. Mens 47 procent i 2006 mente, det var rigtigt at vise tegningerne, er andelen i dag oppe på 57,6 procent.

Jens Peter Frølund Thomsen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og ekspert i forholdet mellem danskere og indvandrere, mener, tallene afspejler en kulturel kløft mellem danske muslimer og den øvrige befolkning.

»Der er helt klart et forskelligt syn på dette med vores politiske kultur over for de religiøst funderede regler. Danskerne forsvarer ytringsfriheden, og det gør danske muslimer i meget mindre grad,« siger han til Jyllands-Posten.

Fatih Alev, der er imam ved Dansk Islamisk Center, mener rigtignok, der er tale om en kulturforskel. Men han understreger, at det ikke har noget med selve religionen at gøre. Han mener blot, man kan konkludere ud fra undersøgelsen, at der er mennesker fra en bestemt del af verden, som ser anderledes på disse ting.

Han pointerer at kristne fra eksempelvis Mellemøsten også ville reagere meget skarpt, hvis der blev gjort grin med Jesus.