Hvis femårige Olivers situation skal ændres, så er det umiddelbart op til moren at gøre noget. Faderen har sit på det tørre, vurderer juraekspert.

Det kan godt være, at 40-årige Thomas Sørensen tog et drastisk skridt ved at tage til Østrig for at hente sin femårige søn Oliver.

Men nu er de i Danmark, og så er faren godt stillet og behøver ikke umiddelbart at frygte at miste sin søn igen, vurderer advokat Jørgen Merrild Bie, der er ekspert i familieret.

- Umiddelbart så har moren bolden, da det er hende, der vil have ændret på status quo, siger Jørgen Merrild Bie.

- Oliver er hos sin far i Danmark i overensstemmelse med den danske afgørelse. Så det må være dem, der ikke mener, at det skal være sådan, der må gøre noget, fortsætter han.

Advokaten medgiver, at det er en yderst kompliceret sag, som ikke umiddelbart har nogen forgænger, der kan skabe præcedens.

- Der kan være situationer, hvor der kan anlægges sager i to forskellige lande, og hvor parterne så har en interesse i at komme først, da det blokerer for, at der kan komme en sag i et andet land, siger Jørgen Merrild Bie.

- Men jeg har ikke set noget lignende, understreger han.

Thomas Sørensen troede, at han havde »blokeret« for, at der kunne blive problemer. I december 2010 fik han tilkendt den fulde forældremyndighed over Oliver. Og så skulle den ikke have været længere, hvis det ikke lige var fordi, at moren, Marion Wailharter, havde taget Oliver med til Østrig, mens sagen kørte. Her skulle hun ifølge eget udsagn have fået tilkendt forældremyndigheden ved en østrigsk domstol.

- Der er nogle konventioner, som netop skulle være med til at afværge sådan nogle situationer. Når man først har startet sådan en sag i et land, så kan sagen ikke køres i et andet land. Konventionerne skal forhindre, at man kommer til at stå med to forskellige afgørelser, der peger i hver sin retning,

Derfor foreligger der en del researcharbejde, før sagen kan få en ende, og Oliver kan finde ud af, hvor han skal bo.

- Man skal have fundet ud af, hvilken af afgørelserne, der er rigtig. Hvilken sag er anlagt i strid med konventionerne, siger Jørgen Merrild Bie.

Han kan dog ikke forestille sig, at Thomas Sørensen blot vil læne sig tilbage og nyde at have sin søn i Danmark - udenfor morens rækkevidde.

- Faren har selvfølgelig en interesse i, at der kommer en afgørelse. Ellers vil han ikke turde at rejse til Østrig, hverken med eller uden Oliver. Og det skal jo også løses, hvis man skal have en eller anden form for samværsordning med moren, siger advokaten.

Lørdag meldte Thomas Sørensen da også ud, at han gerne ser, at sønnen vokser op med begge sine forældre.

- Derfor har jeg taget kontakt til Statsforvaltningen for at sikre, at der bliver skabt kontakt mellem Oliver og hans mor, siger han til TV2.

Ifølge faren er det kun ham, der har forældremyndighed over Oliver. Thomas Sørensen mener kun, at den østrigske domstol tog stilling til en udlevering af Oliver.