Tal fra Nasa afslører, at jordkloden igen er blevet et hak varmere.

København. Endnu en gang er der registreret en opsigtsvækkende global varmerekord, og juli 2016 blev således den varmeste måned, der nogensinde er målt.

Det oplyser DMI, der henviser til tal fra Nasa.

DMI's klimaforsker Martin Stendel forklarer, at tendensen skyldes tre ting.

- For det første er der den globale opvarmning, som er ansvarlig for nogle tiendedele af en grad, og som betyder, at de varme måneder bliver endnu varmere.

- For det andet har vi lige nu meget varme overfladetemperaturer i oceanerne, og fordi deres varmekapacitet er så stor, så tager det tid, før de bliver kølet ned igen, siger Martin Stendel.

Den største faktor skal dog tilskrives vejrfænomenet El Niño, der har toppet i 2016. Det har været med til at skubbe temperaturerne i vejret de seneste år.

- Denne gang er El Niño den kraftigste, vi nogensinde har observeret, og den har påvirket temperaturerne de seneste to et halvt år og er kulmineret i 2016, siger Martin Stendel.

Alle måneder i 2016 har hidtil slået rekord, og det ser ud til at fortsætte, selvom rekorderne ikke kan forventes at blive helt så store som første halvdel af året.

Ifølge Martin Stendel er det svært at komme med et præcist bud på, hvor meget af de seneste års varmerekorder, der skal tilskrives den globale opvarmning.

- Det er svært at sige, fordi der ikke er to El Niño'er, der er identiske, men det ligger i størrelsesordenen 0,3 grader.

/ritzau/