Julen får mange par til at indse, at kærligheden er i krise. Derfor eksploderer bookningerne af aftaler hos parterapeuter i januar og februar

Julen er ikke altid hjerternes fest. Sådan lyder det fra flere af landets parterapeuter, der melder om travlhed i begyndelsen af det nye år. Januar og februar er nemlig den tid på året, hvor rekordmange par søger hjælp til at komme ud af kærlighedskrisen.

En ny opgørelse fra onlineportalen GoMentor.dk viser, at antallet af parterapi-bookinger i 2016 steg med 42 pct. i januar og februar sammenlignet med årets øvrige måneder, skriver Dansk Psykoterapeutforening i en pressemeddelelse til BT.

»Vi oplever generelt øget trafik og flere bookinger af psykoterapeuter, psykologer og coaches efter ferieperioder. Men vores statistik fra årets to første måneder af 2016 viser, at det især er parforholdet, der er i krise efter julen.

Den tendens forventer vi i høj grad vil gentage sig for 2017,« siger Troels Sletved, direktør hos GoMentor.dk

En af dem, der oplever, at antallet af henvendelser eksploderer efter julemåneden, er Pia Jeppesen, der er parterapeut i Lyngby.

»Januar den travleste måned på året, hvor jeg må forvente flere klienter end normalt, fordi jeg får rekordmange henvendelser fra par, der har behov for hjælp,« siger Pia Jeppesen.

For lidt tid

Ifølge Pia Jeppesen er sommerferien noget andet, fordi de fleste har længere sammenhængende ferie, og der kan man nemmere komme ned i gear. Men julen er presset for parforholdet på grund af tiden. De fleste tænker, ifølge parterapeuten, at »julefreden nok skal sænke sig, men oftest bliver det alligevel en julekrig«. Der kommer en frustration over, at der ikke er meget tid. Forventningerne bliver ikke opfyldt.

»Mange parforhold kommer på prøve i julen, fordi der er høje forventninger til, at alt skal være perfekt, lige fra julegaver til julepynt, og selvfølgelig også kærligheden. Derfor kan vi blive meget skuffede, når virkeligheden ikke står mål med drømmen om det perfekte. I julen begynder mange par derfor at indse, at de er nødt til at få professionel hjælp,« siger hun.

Netop julen er slutningen af året, og der kan gamle konflikter også blive revet op, fordi folk generelt er enormt trætte, når julen kommer, mener Pia Jeppesen.

Gaver og stress

»I julen går det hele rigtig meget op i det praktiske, gaver og stress. Og så kommer de gamle konflikter op igen for fuldt blus. Også vedrørende de tidligere julefrokoster og skænderier om det,« siger Pia Jeppesen.

Lea Haderup, der er parterapeut i København, oplever også travlhed i slutningen af julen og januar.

»Der kan være en forventning til mere nærvær og intimitet mellem parret i ferien. Det sker dog for mange, at disse forventninger ikke bliver indfriet, og så kan vi have en tendens til at pege på vores partner og mene, at det er ’den andens’ ansvar at opfylde mine forventninger og behov. Det kan så udmønte sig i magtkampe og skænderier.

Derfor søger mange par professionel hjælp til at få genskabt kontakten og nærværet,« siger Lea Haderup.

Ifølge Pia Jeppesen er det i højere grad blevet accepteret at gå i parterapi end for bare få år tilbage.

»Aldrig før har vi forventet så meget af kærligheden og parforholdet, som vi gør i dag. Og aldrig før er så mange par blevet skilt. Men jeg oplever en tendens til, at flere og flere par får taget mod til sig og søger hjælp, før det er for sent. Hvor det tidligere var et tabu at gå i parterapi, er det i dag snarere et bevis på, at man tager kærligheden alvorligt og ønsker at få forholdet til at fungere,« siger hun.