Vinden blæser voldsomt gennem Egedalsvænge. Men konflikten, der rasede i beboerforeningen i Kokkedal, er stilnet af

På den åbne plads oven på havepavillonen står omdrejningspunktet for stridens kerne. Et lille juletræ, eller faktisk mangel på samme, som antændte juletræssagaen, da bestyrelsen, efter at have brugt 60.000 kroner på en muslimsk eid-fest, ikke ville betale for træet. Mens man kigger op på det famøse juletræ, bliver ens blik uundgåeligt fanget af noget i baggrunden. En lejlighed, hvis vinduesfacade er spækket til randen med nisser, julemænd, landskab og rensdyr.

Nisser overalt

Her bor Ulla Olesen, 62, og hendes lejlighed vidner om en beboer i Egedalsvænge, der tager julestemningen meget seriøst. Ikke bare vinduet, men samtlige kvadratmeter i boligen er omdannet til et nisselandskab af den anden verden. Kravlenisser, figurer, huse, lys og figurer, der afspiller julesange.

- Jamen, det er lige mig. Det er hyggen i det, og jeg har altid elsket at pynte op til jul, fortæller Ulla Olesen, som hele livet har samlet på juleting og har en del arvestykker imellem.

Tomt uden julepynt

Hvert år venter der et større stykke arbejde, så alt kan stå klar før 1. søndag i advent.


- Der går nok en uges tid med at sætte det hele op. Og der bliver så tomt, når jeg tager det ned igen lige i starten af januar, siger Ulla Olesen, mens hun rører i den store gryde med grødris til sine 16 gæster, der kommer juleaften.

Siden 1978 har hun boet i Egedalsvænge og har været frustreret over juletræsballaden.

- Det har været rigtig møgirriterende, og jeg tænker allerede på, om man får samme problem næste år. Og vi er stadig blevet snydt for julefesten. Hvert år plejer der at være gløgg og kakao og en julemand, der uddeler pebernødder. Jeg overlever da, men synes det er ærgerligt for børnene, siger Ulla Olesen.

- Men nu er man da begyndt at hilse på folk igen herude. Det gjorde man ikke, da konflikten rasede, tilføjer hun.

Alternative juletraditioner

Kampen om juletræet blev hurtigt genstand for politisk indblanding, da et flertal i beboerforeningens bestyrelse, der nedstemte træet, er muslimer.

Men selv om man ikke tror på kristendommen, og holder juleaften, kan man godt skabe sine egne traditioner alligevel. Det fortæller Yildiz og hendes mand og barn, som også bor i Egedalsvænge. De er muslimer fra Tyrkiet og fejrer ikke jul. Men derfor markerer de højtiden på deres egen måde.

- Vi spiser ikke and, men får hvert år kalkun med kartofler og ris. Så lidt særligt gør vi da ud af aftenen, siger Yildiz.