Denne muslimske pige tænder sit lys under det årlige Lucia-optog på Husum Skole i København. På skolen deltager de nydanske elever i de traditionelle juletraditioner på lige fod med de gammel-danske.
Denne muslimske pige tænder sit lys under det årlige Lucia-optog på Husum Skole i København. På skolen deltager de nydanske elever i de traditionelle juletraditioner på lige fod med de gammel-danske. Foto: Ib Sørensen

Skole sløjfer det årlige besøg i den lokale folkekirke - men kravet kommer ikke fra skolens muslimske elever.

Muslimer, der ikke vil have juletræer. Julesalmer, der bliver censureret, og skoler, der aflyser den årlige julegudstjeneste af hensyn til religiøse mindretal.

Historierne dukker op hvert år i december, og det er da heller ikke svært at finde eksempler på virksomheder, der dropper julefrokosten eller ditto gaver til medarbejderne af hensyn til ikke-etniske danske kolleger med en anden religiøs overbevisning end den evangelisk-lutherske kristendom.

Julehjælp. Frikirken på Baggesensgade på Nørrebro deler jule


Demo

Senest har Hyltebjerg Skolen i københavner-forstaden Vanløse valgt at aflyse skolens årlige julegudstjeneste i den lokale folkekirke af hensyn til elever med en anden religiøs overbevisning. 

Skoleleder Kenneth Christoffersen fortæller, at det er skolens lærere, der har ønsket at ændre traditionerne. Julegudstjenesten har nemlig aldrig givet anledning til problemer hos de 16 procent af eleverne, der har anden etnisk baggrund end dansk.

- Der har været nogle få, der blev fritaget for at deltage i gudstjenesten, men langt de fleste har været med uden, at det har givet anledning til problemer, fortæller skolelederen.

Men selv om gudstjenesten tilsyneladende ikke var et problem for skolens muslimske elever og deres forældre, rejste der sig alligevel en debat på lærerværelset om, hvorvidt kirkegangen var en god idé. 

- Lærerne var usikre på, om det var en god idé, at skolen som institution ureflekteret deltog i julegudstjenesten. Udgangspunktet er et princip om, at børnene ikke skal opdrages til religionen, men de skal undervises OM religionen, siger Kenneth Christoffersen.

Den lokale provst undrer sig. Han mener, at aflysningen er et misforstået hensyn til mindretallet.

- Man tager de muslimske elever som gidsler i et spil og bruger som argument, at når nogle ikke må være med, så må flertallet heller ikke komme. Jeg synes, at det er synd for børnene og synd for skolen som folkeskole, for skolen har også pligt til at fastholde traditioner, siger provst Finn Vejlgaard fra Hyltebjerg Kirke til Vanløse Bladet.

Skoleleder Kenneth Christoffersen understreger, at aflysningen ikke sker efter henvendelse fra muslimerne.

- Det er smaddersynd, hvis det kommer til at fremstå som om, at det er for de muslimske forældres skyld, for det er faktisk ikke dem, der har sat det i gang, fastslår han.

Han afslører også, at det godt kan være, at julegudstjenesten vender tilbage næste år.

- Vi skal have drøftet det her efter jul, og så håber vi, at vi kan få landet sagen, så alle kan leve med den på en fornuftig måde.

Muslimske piger går Lucia

Få kilometer fra Vanløse - på den nærliggende Husum Skole - har ledelsen valgt at gå den stik modsatte vej. Her er omkring 30 procent af eleverne tosprogede, men alligevel har skoleleder Karina Møller aldrig oplevet, at fejringen af julen har givet anledning til problemer.

- Hele skolen skal i kirke torsdag, og her er alle med. Selvfølgelig kan forældrene få deres børn fritaget, hvis de ønsker det, men det har vi aldrig oplevet, fortæller hun.

På trods af en broget elevskare holder skolen fast i de danske juletraditioner, og da de ældste piger i sidste uger gik Lucia-optog, deltog flere muslimske piger med hvidt slør.

- Vi oplever slet ikke julen som et problem. De muslimske forældre ved godt, at de bor i Danmark, og de vil gerne give deres børn den oplevelse, som julen også er. Vi underviser dem jo også i kristendom, men vi gør dem jo ikke kristne, siger Karina Møller. 

Og forståelsen går begge veje. Der er nemlig også etnisk danskere på skolen, som deltager i de muslimske højtider.

- Vi oplever, at de familier, som vælger at bosætte sig i vores område, har en åbenhed og en forståelse for mangfoldighed. Faktisk er der også nogle af vores danske familier, der deltager i Eid-festen på den anden side af gaden, siger hun.

Hvad mener du - er det et misforstået hensyn til mindretallet, når skole sløjfer den årlige julegudstjeneste? Deltag i debatten herunder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.