Den danske succeskæde, Joe & The Juice, skal betale en godtgørelse til en ung kvinde, der forgæves søgte job i en af kædens mange caféer, hvor langt de fleste ansatte er mænd.

Det har Ligebehandlingsnævnet besluttet i marts, efter at den kvindelige studerende af to omgange søgte job hos kæden uden held og efterfølgende klagede til nævnet over forskelsbehandling.

‘Det var i strid med ligebehandlingsloven, at klager ikke blev taget i betragtning til en stilling hos indklagede,’ lyder afgørelsen.

Den 23-årige søgte job hos den succesfulde kæde, der i dag tæller 58 cafeér i Danmark samt en række andre filialer rundt i hele verden, i december 2015. Første gang søgte hun om arbejde i de tre cafeer i Odense, hvor hun boede, og dernæst på Sjælland, da hun overvejede at flytte til København.

Ved første ansøgning modtog hun et autosvar. Ved næste ansøgning modtog hun intet. Så klagede hun.

Joe & The Juice har 27. juni 2016 oplyst, at kæden havde 428 ansatte i Danmark, hvoraf 15 var kvinder.

Den 23-årige ønskede at blive en af de såkaldte ‘juicere,’ der oftest består af unge mænd, der langer friskpressede frugtsafter over disken. Af disse var kun otte af de 310 ansatte i kæden kvinder. Det svarer til 3 procent.

Direktør i Joe & The Juice, Andreas Peter Dipo-Zimmermann, skriver i en mail til BT, at man respekterer afgørelsen.

Hvad er din kommentar til, at ligebehandlingsnævnet blander sig i, hvem i bør tage ind til samtale og eventuelt ansætte?

'Det har vi selvfølgelig ingen problemer med. Vi respekterer Ligestillingsnævnet som institution såvel som dens afgørelser.'

Hvad siger du til afgørelsen?

'Den respekterer vi og har vi taget ved lære af. Vi ønsker at være en inkluderende virksomhed der behandler alle lige uanset køn, seksualitet, religion, social baggrund m.m. Denne sag er fra 2015 og vi har siden da evalueret og optimeret vores rekrutteringsproces for at være 100% sikre på at hvad enten man er mand eller kvinde, mørk eller bleggrå, med eller uden 12-taller så er du velkommen hos os og bliver behandlet ens.'

Vil Joe & The Juice helst ansætte mænd?

'Nej, vi er fuldkommen ligeglad med dit køn. Vi kun optaget af din personlighed og indstilling. Intet andet.'

Hvad er forklaringen på, at der hos jer er så mange mænd i forhold til kvinder?

'Det er der en naturlig forklaring på. De først mange år var der ikke en nogen formaliseret rekrutteringsproces i JOE & THE JUICE. Når vi manglede en Juicer så bad vi de eksisterende Juicere om anbefalinger blandt venner og bekendte. Det viste sig, ikke overraskende, at vores mandlige Juicere hovedsageligt havde venner og bekendte af samme køn,' skriver han og tilføjer:

'De seneste år har vi arbejdet systematisk med at få ansat flere kvindelige Juicere. Og til vores store glæde ser vi nu resultatet af det arbejde. I 2016-2017 så vi en stigning i kvindelige ansættelser på 63%, som bringer vores kvindelige medarbejderstab op på ca. 10% globalt, et tal som stiger måned for måned.'

Ligebehandlingsnævnet har pålagt Joe & the Juice at betale 5.000 kroner i erstatning til den kvindelige studerende.