Det er ualmindeligt uanstændigt, og Nils Giversen er et gedigent røvhul.

Det mener Jes Dorph-Petersen om den tidligere DR-journalist, der optog en telefonsamtale den 25. januar 2010 mellem Giversen selv og TV2s Rasmus Tantholdt, hvor sidstnævnte røbede sin kilde til en lækage i forsvaret i 2007.

- Jeg vil bare gerne fortælle ham, at han er et gedigent røvhul, siger Jes Dorph-Petersen om Nils Giversen.

- Han har jo tilsyneladende planlagt det, i og med han ikke fortalte Rasmus, at han båndede samtalen. Det er et bagholdsangreb, siger TV2-værten.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Jes Dorph-Petersens hårde reaktion kommer, efter den meget omtalte lydfil i den såkaldte lækagesag er blevet lækket til Ekstra Bladet. I lydfilen fortæller Tantholdt Giversen, at det er daværende forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, der har lækket oplysninger om, at danske jægersoldater var på vej ind i Irak. Og det fortæller han som ven og ven imellem.

- Hvis jeg taler med min private ven, kunne jeg da ikke finde på at optage det på bånd og derefter lække lydfilen. Han går jo ikke bare over stregen, men langt over stregen, for hvad der er normal anstændighed både som menneske og journalist. Og længere er den ikke, siger Jes Dorph Petersen, der understreger, at han ikke har talt med Rasmus Tantholt om sagen og ikke kender sagen anderledes end alle andre.

Rasmus Tantholdt havde røbet den lækkende kilde over for både Nils Giversen og daværende Politiken-journalist Matias Seidelin. Derfor ringede til Giversen for at få styr på situationen.

LÆS OGSÅ:

Var det ikke forkert af Rasmus Tantholdt i første omgang at røbe sin kilde over for Nils Giversen og journalist Matias Seidelin (dengang på Politiken)?

- Jeg synes ikke, man kan kalde det forkert. Man kan kalde det en smule uagtsomt. Nogle gange sidder jeg også og fortæller mine private venner noget, som hvis det blev fortalt videre, ville det give ballade. Rasmus har jo stolet på ham.

- Giversen har taget røven på Rasmus for at sige det lige ud.

Men rækker kildebeskyttelsen ikke ind mellem gode venner? Må man som journalist godt røbe sine kilder over for selv sine allerbedste venner?

- Jeg vil sige det sådan, at det kan være, at man klinisk ikke må, og jeg vil gå så langt til at sige, at Rasmus ikke har været helt forsigtig nok ved at røbe det, siger Jes Dorph-Petersen.

Forskningschef i mediejura på Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, bebrejder dog i højere grad Tantholdt. Han mener, at Tantholdts røbelse af kilden til sin journalistven illustrerer en lidt lempelig omgang med kildebeskyttelse blandt journalister.

- Han er ikke den eneste. Han har gjort det, som en hel del har gjort, siger Oluf Jørgensen, der mener, at kildebeskyttelse bliver givet med alt for løs hånd.

- Når man bruger kildebeskyttelse, så er det noget, som man tager meget alvorligt. Det er noget, der skal bruges sjældent, når der er tale om væsentlige oplysninger, som ikke kan komme frem på anden måde. Og så skal kildebeskyttelsen ellers holdes, sådan at journalisten kun indvier den nærmeste kreds – det er ikke noget, man må snakke vidt og bredt om. Man lover jo en kilde beskyttelse, lyder det fra Oluf Jørgensen.

Oluf Jørgensen understreger i øvrigt, at Nils Giversen ikke har gjort noget forkert i at optage samtalen uden at fortælle det til Tantholdt.

- Det er fuldt ud lovligt at optage en samtale, som man selv er del i, siger Oluf Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nils Giversen, men B.T. følger sagen...

Andre læser også