Det er langt fra umuligt at omkomme ved en ulykke ombord på ubåden Nautilus. Det vurderer Jens Falkenberg, der byggede ubåden sammen med Peter Madsen.

Peter Madsen sidder netop nu varetægtsfænglset, da han er sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall, som har været sporløst forsvundet siden 10. august, hvor hun stævnede ud i Nautilus sammen med Peter Madsen. Mandag eftermiddag skyllede en kvindes torso op på stranden på Amager og politiet undersøger netop nu, om der er tale om rester af Kim Walls lig.

Jens Falkenberg kan ikke forholde sig til, hvad der præcist er sket på ubåden mellem Peter Madsen og Kim Wall, men han forklarer, at det ikke er usandsynligt, at Kim Wall kan være død i en tragisk ulykke.

Det er ikke nemt at bugsere en afdød person ud af Nautilus. Her ses Peter Madsen ved den ene af de to indgangsluger, som er 52 centimeter i diameter.
Det er ikke nemt at bugsere en afdød person ud af Nautilus. Her ses Peter Madsen ved den ene af de to indgangsluger, som er 52 centimeter i diameter. Foto: Deadline Press/ ReeMedia
Vis mere

»Da jeg hørte, at hun var død, så var min første tanke, at hun kunne være gledet på stigen op mod den øverste luge. Bagved er der en dør, som altid står åben, og der er et rigtigt grimt håndtag, som man desværre godt kan slå baghovedet ned i. Det var sådan, jeg tænkte, at det kunne være sket,« siger Jens Falkenberg.

Ubåden Nautilus er lavet uden omtanke for besætningens sikkerhed, forklarer Jens Falkenberg.

»Alle, der har arbejdet på den båd, har fået buler og skrammer af at slå sig på alt muligt. Det kan man nærmest ikke undgå,« siger han og fortsætter:

»Ubåden er bygget af stål med stål på. Er hun gledet på stigen og har slået sig, så er hun bestemt ikke den første,« siger han.

Selve stigen, som fører op til tårnet er meget glat.

»Vi kunne jo bare have lakeret den og sat noget sand på eller sådan noget. Men det gjorde vi jo ikke. Den er slet ikke bygget med tanke på sikkerhed. Alle, der har arbejdet der, har ligesom været indstillet på, at tage de tæsk, der førte med,« siger Jens Falkenberg.

Kim Wall, som forsvandt 10 august efter at have stævnet ud i Øresund i ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen.
Kim Wall, som forsvandt 10 august efter at have stævnet ud i Øresund i ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Foto: TT NEWS AGENCY
Vis mere

Mandag eftermiddag skyllede der et kvindeligt torso op på kysten på Amager. Det vides endnu ikke, om der er tale om Kim Wall, ligesom det ikke vides, hvorfor torsoet mangler hovedet og begge ben og arme.

- Hvis en person dør på ubåden, kan man så ene mand fragte eller bære personen ud af ubåden?

»Det ville ikke være nemt i hvert fald. Hvis nu jeg var dernede, og Peter var besvimet af iltmangel, så ville jeg nok forsøge at lægge et reb om ham og trække ham op gennem lugen,« siger Jens Falkenberg.

Jens Falkenberg forklarer, at der er to udveje i Nautilus.

Der er en stige op til tårnet, hvilket er den primære vej ind og ud af ubåden. Selve røret, der fører ned i ubåden, er 52 centimeter bredt og man skal kravle ned gennem cirka to meter rør for at komme ind i selve ubåden. Selve stigen fra gulv til luge er mellem fire og fire en halv meter lang.

Den anden luge, der fører ud af ubåden, er oppe i den forreste ende. Her er lugen betydeligt sværere at åbne, men til gengæld er der kun to meter stige ud i det fri. Her er røret, der fører ned i ubåden, også 52 centimeter i diameter, men den smalle del er kun 30 centimeter lang.

Er der vitterligt sket en ulykke, så får Peter Madsen ingen straf for den del af hændelsen. Dog er det ulovligt at bortskaffe liget, hvilket kan vurderes til at være usømmelig omgang med lig. Det giver som udgangspunkt tre til fire måneders fængsel.

Er der derimod tale om det decideret drab, så er straffen som udgangspunkt 12 års fængsel.