Alle kender Pjerrot, men langt færre kender Kurt Flemming. BT tog på Dyrehavsbakken og mødte manden bag den karakteristiske hvide make-up

Egentlig er Kurt Flemming uddannet mekaniker, men han har stadig til gode at lave sit første serviceeftersyn. Til gengæld kan han noget, som mange andre mekanikere ikke kan. Spise ild. Fortælle fantastiske eventyr. Og trylle iturevet papir om til smukke sommerfugle. Kurt Flemming er Dyrehavsbakkens Pjerrot. Og han elsker sit job. Faktisk kunne han ikke forestille sig at lave noget andet.

- Det begyndte allerede dengang, jeg var 11 år. Der lavede jeg mit første trylleshow, og så har jeg ikke kunnet slippe det siden. Men jeg er vokset op på landet, hvor man skal have noget sikkert på hånden, og mine forældre syntes dengang, at jeg skulle tage en uddannelse, så jeg havde noget at falde tilbage på, når jeg blev klogere.

Men Kurt Flemming havde fundet sit kald, og magien gav han ikke slip på. I et halvt århundrede har han tryllet smil, latter og overraskelse frem hos både børn og voksne. De seneste 23 år som den hvide klovn. Først fem år i Tivoli i Aalborg - de resterende 18 år på Dyrehavsbakken i Klampenborg.

Til den allerførste forestilling, hvor Kurt Flemming var Pjerrot, sad hans mor på tilskuerrækkerne. Efter forestillingen spurgte hun han, om det virkelig var det, han skulle lave?

- I de første mange år spillede jeg Pjerrot, og det var ikke særlig kønt. Jeg kendte ham ikke, og derfor blev det for påtaget. Men i de sidste 15 år har jeg været Pjerrot. Lige så snart jeg får sminken og det hvide tøj på, så er jeg ikke længere Kurt Flemming. Så er jeg Pjerrot.

Den hvide klovn er verdens ældste klovnefigur og skal man tro historien, er han næsten 4.000 år gammel. Men ifølge Kurt Flemming så bliver Pjerrot aldrig ældre. Det gør Kurt Flemming til gengæld. Han er 61 år gammel, men han har ikke tænkt sig at pensionere det hvide kostume lige foreløbigt.

- Jeg bliver ved så længe, jeg synes, det stadig er sjovt. Og så længe jeg er på bølgelængde med børnene. Jeg har ingen bagkant, og allerhelst vil jeg bæres ud af Pjerrots hus.

Der er godt en time til, at dagens første forestilling begynder, og Kurt Flemming fejer den lille grønne scene. Tyve minutter senere sættes den daglige forvandling fra Kurt til Pjerrot i gang.
Der er godt en time til, at dagens første forestilling begynder, og Kurt Flemming fejer den lille grønne scene. Tyve minutter senere sættes den daglige forvandling fra Kurt til Pjerrot i gang. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Kurt Flemmings sorte tøj skiftes ud med Pjerrots hvide. Forvandlingen kan begynde.
Kurt Flemmings sorte tøj skiftes ud med Pjerrots hvide. Forvandlingen kan begynde. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Rækkefølgen er vigtig, når Kurt Flemming lægger Pjerrots make-up. Først er det den hvide farve.
Rækkefølgen er vigtig, når Kurt Flemming lægger Pjerrots make-up. Først er det den hvide farve. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

I mere end 10.000 timer har Kurt siddet foran det store spejl i Pjerrots lille hus og iført sig den karakteristiske make-up.
I mere end 10.000 timer har Kurt siddet foran det store spejl i Pjerrots lille hus og iført sig den karakteristiske make-up. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Pjerrots røde mund er blevet mindre med årene. I gamle dage var den altid et stort smil, men den nyere og mindre mund, tillader Pjerrot at være trist - men aldrig i mere end et tiendedel sekund.
Pjerrots røde mund er blevet mindre med årene. I gamle dage var den altid et stort smil, men den nyere og mindre mund, tillader Pjerrot at være trist - men aldrig i mere end et tiendedel sekund. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Overalt på væggene i Pjerrots lille hus hænger der fotos, som fortæller historier om Kurt Flemmings 18 år som Bakkens hvide klovn.
Overalt på væggene i Pjerrots lille hus hænger der fotos, som fortæller historier om Kurt Flemmings 18 år som Bakkens hvide klovn. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

 

Kurt Flemmings mor Inga var ikke begejstret, da Kurt som ung droppede studiet for at blive artist. Men da hun mange år senere blev fotograferet til Familie Journalen sammen med sønnen, var hun alligevel svært stolt.
Kurt Flemmings mor Inga var ikke begejstret, da Kurt som ung droppede studiet for at blive artist. Men da hun mange år senere blev fotograferet til Familie Journalen sammen med sønnen, var hun alligevel svært stolt. Foto: Bent Paulsen
Vis mere

En gang imellem mødes de fire danske Pjerrotter og taler make-up og trylletricks. Det er Pjerrot fra Tivoli i Aalborg, fra Tivoli Friheden i Århus, Tivolis Pjerrot og Bakkens Pjerrot.
En gang imellem mødes de fire danske Pjerrotter og taler make-up og trylletricks. Det er Pjerrot fra Tivoli i Aalborg, fra Tivoli Friheden i Århus, Tivolis Pjerrot og Bakkens Pjerrot. Foto: Bent Paulsen
Vis mere

Kurt Flemming sammen med sin store kærlighed Sanne. Sanne var også artist, og de to mødte hinanden igennem arbejdet. Sanne døde for 12 år siden af kræft i hjernen.
Kurt Flemming sammen med sin store kærlighed Sanne. Sanne var også artist, og de to mødte hinanden igennem arbejdet. Sanne døde for 12 år siden af kræft i hjernen. Foto: Bent Paulsen
Vis mere

- Jeg kæmper hele tiden for at blive bedre, og det har også givet mig et stort problem. Jeg er altid hunderæd, inden jeg skal på scenen. Faktisk er jeg næsten helt ødelagt indeni, fordi jeg jo stiller større og større krav til mig selv. Men de forsvinder 5 sekunder efter, jeg er kommet ud på scenen. Det bliver et godt show, hvis jeg giver mig 100 procent, og publikum giver sig 100 procent. Hvis jeg giver, alt hvad jeg har, og publikum ikke er med, så bliver det ikke nær så godt.
- Jeg kæmper hele tiden for at blive bedre, og det har også givet mig et stort problem. Jeg er altid hunderæd, inden jeg skal på scenen. Faktisk er jeg næsten helt ødelagt indeni, fordi jeg jo stiller større og større krav til mig selv. Men de forsvinder 5 sekunder efter, jeg er kommet ud på scenen. Det bliver et godt show, hvis jeg giver mig 100 procent, og publikum giver sig 100 procent. Hvis jeg giver, alt hvad jeg har, og publikum ikke er med, så bliver det ikke nær så godt. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

7.500 sutter på rad og række. Mange børn kommer og giver deres sut til Pjerrot, når de ikke længere har brug for den. Og Pjerrot gemmer dem alle sammen.
7.500 sutter på rad og række. Mange børn kommer og giver deres sut til Pjerrot, når de ikke længere har brug for den. Og Pjerrot gemmer dem alle sammen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

- Jeg går på scenen, uanset hvordan jeg har det. Den eneste gang, jeg måtte aflyse, var, da jeg skulle have undersøgt mit hjerte. Der måtte jeg aflyse to dage i træk, og det var ikke sjovt. Ellers går jeg på scenen, uanset hvordan jeg har det. Adrenalinen dræber alle de symptomer, der er. Du giver dig selv i den tid, du er på, og så betaler man prisen bagefter. Min læge er ikke så glad for det, men sådan er artist-livet. Her taler Pjerrot med Kalle efter dagens første optræden.
- Jeg går på scenen, uanset hvordan jeg har det. Den eneste gang, jeg måtte aflyse, var, da jeg skulle have undersøgt mit hjerte. Der måtte jeg aflyse to dage i træk, og det var ikke sjovt. Ellers går jeg på scenen, uanset hvordan jeg har det. Adrenalinen dræber alle de symptomer, der er. Du giver dig selv i den tid, du er på, og så betaler man prisen bagefter. Min læge er ikke så glad for det, men sådan er artist-livet. Her taler Pjerrot med Kalle efter dagens første optræden. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Pause. Første optræden er overstået, og Pjerrot har 20 minutter til at hvile sig, inden den næste flok forventningsfulde børn venter.
Pause. Første optræden er overstået, og Pjerrot har 20 minutter til at hvile sig, inden den næste flok forventningsfulde børn venter. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere