Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

It-milliardæren Janus Friis, der er blevet stenrig på salget af Skype, har indkasseret et nederlag i millionkampen mod sin ekskæreste, sangerinden Aura Dione.

3-0 til Aura Dione.

Sådan lyder status i den spektakulære krig mellem it-milliardæren Janus Friis og hans ekskæreste Aura Dione, efter at retten har taget stilling til endnu en af de seks retssager, som milliardæren har anlagt mod sin tidligere forlovede. Hele 32 millioner kroner har den stenrige Friis samlet sagsøgt sin ekskæreste for.

En forlovelsesring til over tre millioner kroner og en bunke sårede følelser er tilsyneladende det helt store omdrejningspunkt i krigen.

Og det var netop sagen om forlovelsesringen, som retten i Los Angeles skulle tage stilling til i sidste uge. Janus Friis havde valgt at sagsøge sin ekskæreste i USA for ikke at give ham den dyre forlovelsesring, som han havde givet hende, tilbage efter bruddet.

Af retsdokumenterne, som BT har set, fremgår det, at Janus Friis desuden blandt andet beskylder Aura Dione, der lyder det borgerlige navn Marie Louise Joensen, for at have været utro samt for at have udnyttet ham økonomisk.

Blandt andet lejede han en bolig i det dyre Hollywood Hills i L.A., som Aura boede i, mens parret var sammen. Huslejen var på 22.000 dollars svarende til 147.000 kroner om måneden. Foruden ringen ville han ifølge sagsanlægget også have designertøj, en håndtaske til 40.000 kroner samt andre værdigenstande tilbage.

Ifølge retsdokumenterne boede Aura, der var flyttet til USA, mest i boligen, mens Janus Friis, der har adresse i London, boede der jævnligt under sine besøg i Californien.

På grund af den tætte tilknytning til USA, mente Janus Friis, at sagen skulle foregå i USA, mens Aura Dione og hendes advokat Bjarke Vejby argumenterede for, at sagen skulle afholdes i Danmark, da ingen af parterne længere bor i USA, idet Aura Dione inden retssagens begyndelse var hjemvendt til Danmark.

Ifølge Aura Diones advokat Bjarke Vejby havde anlæggelsen af retssagen i USA det eneste formål ”at dræne Aura for penge.”

Men selv om Janus Friis har en milliardformue i ryggen, som han flittigt gør brug af til at hyre forskellige stjerneadvokater, så var det Aura Dione, der har trukket sig mest sejrrigt ud af sagen - indtil videre i hvert fald. Den californiske ret har nemlig besluttet, at sagen ikke kan foregå ved domstolen i den amerikanske storby, men at den er bedre egnet til den danske ret – blandt andet var argumentet fra den amerikanske dommer, at de californiske retsale i forvejen er overbebyrdede, og at de derfor ikke bør bruge tid på sager, som ikke har den store interesse for lokalsamfundet.

Med afvisningen har Aura Dione vundet endnu en foreløbig sejr over sin stenrige ekskæreste, som dog har valgt at anke sagen.

Bjarke Vejby glæder sig over, at hans klient nu ser ud til at slippe for en dyr sag i USA.

»Nu har Friis så tabt begge de sager, som han anlagde i USA. Det betyder at der endelig er sat prop i de udgifter til advokat i USA, som Friis løbende og helt bevidst har påført Aura. Forhåbentligt betyder den tabte sag, at Friis kommer til fornuft og slutter de øvrige tilbageværende sager i Danmark,« lyder det fra Bjarke Vejby.

Han undrer sig desuden over, at hverken han eller Aura Dione har hørt fra Janus Friis, efter at de flere gange har tilbudt at indgå forlig.

»Friis er flere gange tilbudt at få ringen tilbage, hvis han betaler Auras udgifter til advokat. Henset til at Friis indtil videre har tabt alle de sager, som har været behandlet, så er det et yderst rimeligt og fair forslag. Men, Auras forligstilbud besvarer Friis desværre ikke på, så hvad Friis egentlig vil opnå er svært at greje«.

I alt har Janus Friis ifølge Bjarke Vejby sagsøgt Aura Dione i seks sager. Foruden den netop behandlede sag i USA, som altså foreløbigt er blevet sparket til hjørne, så er der en sag mere i USA samt fire i Danmark.

Den anden sag i USA, som Aura Dione ifølge sin advokat også har vundet ’første halvleg’ af, er en sag, hvor Janus Friis kræver en erstatning på omkring 10 millioner kroner, da han anklager Aura Dione for at have taget penge fra sit eget firma No Hustlers Inc. Holding ApS og No Hustlers Inc., som Aura Dione ejer, men som kontrolleres af Janus Friis’ fond på de britiske jomfruøer.  Janus Friis forsøger dog at få omstøbt dommen.

Dertil kommer de fire danske sager. Blandt andet har Janus Friis sagsøgt Aura Dione for 15 millioner kroner i en sag, som foregår ved Københavns Byret. De 15 millioner kroner skulle han angiveligt have lånt hende gennem selskabet Lismore dengang, de var sammen, for at hjælpe hendes karriere. Men nu, hvor parret er fortid, vil Skype-milliardæren havde sine penge igen.

Derudover kommer en sag, hvor Janus Friis vil overtage stemmeretten i Auras musikselskaber samt en sag, hvor han vil pålægge Aura Dione tavshed overfor pressen og samtidig kræver 200.000 kroner i erstatning, fordi sagen allerede er blevet diskuteret i de danske aviser.

BT vil meget gerne spørge Janus Friis om, hvordan han har det med, at retten i L.A. har afvist at føre sagen, samt om han har intentioner om at lade sagen foregå i Danmark i stedet. Men det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra milliardærer eller hans advokat.

Janus Friis advokat Jaime Marquant har dog udtalt følgende til Ekstra Bladet:

»Vi vil anke afgørelsen fra retten i Los Angeles, da den er fejlagtig på flere punkter. Vi forventer, at sagen vil fortsætte i Californien, hvor den hører hjemme,« siger advokaten.

Janus Friis fortalte i april til Berlingske Tidende, hvorfor han har anlagt så mange sager mod sin tidligere forlovede.

»Det handler helt fundamentalt om retfærdighed, og om at man ikke må udnytte et andet menneske, mens man kigger det i øjnene og siger : ’Jeg elsker dig',« forklarede den pressesky milliardær.

Andre læser også