Advarsel: Voldsom video

Søndag oplevede Susanne Bang Johansen ethvert barns mareridt, da hun til Hubertus-jagten i Dyrehaven så sin far blive torperedet af en af hestene.

77-årige Jan Bang har været en del af Hubertus-jagten i over 25 år. Søndag stod han ude på banen ved målstregen som officiel og vinkede rytterne rundt i svinget, så de ikke løb ligeud i tilskuerne.

Vinderen af kvindernes jagt, Catrine F. Goldschmidt, overså dog Jan Bang og red direkte ind manden, der fløj flere meter og ramte ned i gruset med hovedet først.

Datteren Susanne stod som officiel lige ved siden af. Hun var derfor den første, der forfærdet nåede hen til sin far.

»Jeg troede, han var død. I de første 10 sekunder lå han helt stiv og kiggede fikseret lige op i luften, og jeg kunne ikke se, om han trak vejret. Det var meget voldsomt,« siger hun til BT.

Susanne fik hurtigt banket ham i brystkassen, og derefter kunne hun høre, at han begyndte at trække vejret igen.

Jan blev kørt mod Herlev Hospital, og her kunne lægerne konstatere, at der heldigvis ikke var brækket noget. Derfor blev han sendt hjem, hvor hans datter nu plejer ham.

»Han har fået en hjernerystelse, så han har kvalme og er lidt svimmel. Og så har han fået en bule i hovedet og er øm i hele kroppen. Musklen og senen i hans højre arm er ødelagt, så han kan ikke rigtig bruge den,« siger hun.

»Men vi skal nok prise os lykkelige for, at det ikke endte værre.«

Jan Bang er stadig for dårlig til, at han vil tale med BT, men i et skriftligt svar skriver han følgende om episoden:

'Det er dybt beklageligt, at jeg skulle være med til at ødelægge det for Catrine, som vandt opløbet til årets Hubertus-jagt. Det skulle have været hendes store dag. Jeg har i mange år stået for sikkerheden ved Hubertus-jagterne, og har selv tidligere redet ved jagterne, og så skulle det lige ske for mig.'

Susanne Bang Johansen tilføjer, at Jan Bang kun husker, at hesten kommer lige imod ham. Og derfra er det hele sort.

Tilbage sidder han med spørgsmålet: 'Hvordan kunne det ske?'

»Det var en frygtelig oplevelse. Jeg står med min røde jakke og vifter med armene, og så er hun uopmærksom,« siger Jan Bang videre ifølge Susanne, der selv uddyber:

»Man kan ikke klandre nogen for uheldet. Cathrine har nok været i en glædesrus over at have vundet, og så set ham for sent. Min lillesøster har talt med hende, og hun er meget ked af, hvad der er sket,« siger Susanne Johansen og peger på, at en anden grund kunne være, at rytterne skulle dreje et par meter før i år i forhold til tidligere.

Foto: privatfoto
Vis mere

BT har tidligere talt med Cathrine F. Goldschmidt, der sagde, at hun var meget ked af ulykken.

»Vi prøver at undvige, men han træder til samme side, som vi gør, og så rammer vi hinanden. Jeg er virkelig ked af det. Og det er rigtig trist, at det skal ske, når man lige er kommet først i mål,« sagde hun.

Ifølge Susanne Bang Johansen var hendes far i timerne bagefter mere bekymret for, hvem der skulle rydde op efter jagten, nu hvor han selv ikke var der. Oplevelsen har ikke fået fjernet hans Hubertus-lyst.

»Han er ved godt mod nu. Han har været en del af Hubertus-jagten både som rytter og officiel, lige siden jeg blev født. Så han kommer uden tvivl til at deltage igen næste år,« siger hun.

Efter uheldet har flere skrevet flere hadefulde kommentarer på Facebook om, at det var Jan Bangs skyld. Blandt andet skriver nogle, at han var en klovn.

Det fik Susanne selv til at skrive på blandt andre Ekstra Bladets Facebook-side, at folk skulle slappe af.

»Jeg blev ked af at læse kommentarerne på Facebook. Folk skriver; 'hvad laver den klovn', og 'hvorfor springer han ud foran hesten'. Så blev jeg nødt til at skrive den rigtige historie,« siger hun.

Ifølge Susanne Johansen kommer ulykken ikke til at ændre på, at der står officiels ude på banen. Hun mener, at der er et endnu større problem.

»Folk har generelt ikke respekt for hestene. Selv om der er afspærringer, er det et tilbagevendende problem, at folk tror, at de lige kan nå over, inden hestene kommer. Det er ofte familier med barnevogne, der krydser vejen, og tænk, hvis de snublede,« siger hun.

Kronprinsesse Mary og børnene af Kongehuset overværede ulykken. De har endnu ikke taget fat i Jan Bang eller Susanne Johansen.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset, men uden held.

Video: Thank God It's Monday.

Andre læser også