Jagtvej 69 er en potentiel for guldåre ejerne - men det kan blive svært at bygge noget grunden.

Værdien af Jagtvej 69 er fordoblet siden Procasa købte grunden i 2010. Hvis ejerne lykkes med at bygge ungdomsboliger på grunden, scorer de jackpot. Der er bare et lille problem: Ungdomshuset på Dorteavej vil bestemme, hvad der skal bygges.

Hvis en udlænding uden kendskab til Nørrebros historie skulle forvilde sig ned ad Jagtvej, vil vedkommende ikke kunne undgå at bemærke et stor hul i byen. Mellem Aldi og Sjællands Cykler mangler der en bygning.

Det store sortmalede hus, der i 22 år lagde lokaler til rockkoncerter og politiske bevægelser er for længst væk. I dag står grunden tom på 10. år i træk. Tre højbede udformet som en stjerne, et hjerte og tallet 69 udgør den eneste attraktion på byggetomten.

»Grunden står som en skamstøtte. Et fravær af Ungdomshuset og en påmindelse om dårlig samvittighed til politikerne fra Københavns Borgerrepræsentation,« siger Jacob Graack.

Han er tidligere ungdomshusaktivist og var med til at kæmpe for Ungdomshuset. I dag er det ti år siden, at han og de andre aktivister endegyldigt tabte kampen. En tidlig morgentime fyldte politiet det gamle hus med tåregas og tog aktivisterne på sengen. Gadekampe fulgte, men fire dage senere blev huset jævnet med jorden.

En forbandet grund

Ti år efter rydningen er det ikke lykkedes nogen at bygge noget på grunden.
Da husets retmæssige ejere, Frikirken Faderhuset, havde kastet de unge på porten, blev Ruth Evensen og hendes trosfæller ramt af en økonomisk nedtur. Faderhuset havde optaget millionlån  med sikkerhed i grunden på Jagtvej 69, og for at indfri sine lån blev de nødt til at overdrage grunden til Ventureinstituttet. Værdien af grunden blev fastsat til otte millioner kroner, men Faderhuset så aldrig en krone af de penge, da grundens værdi kun dækkede Faderhusets gæld.

Ventureinstituttet solgte hurtigt grunden videre til byudviklingsfirmaet Procasa og Carsten Houtved, der købte grunden for 1.750.000. kr. Svarende omtrent til prisen på en to-værelses lejlighed på Nørrebro.
»Det er en rigtig dårlig forretning, og vi får en lavere pris end det, vi har givet. Vi fik et kontant og ubetinget bud, og selvom vi får et stort tab, har vi taget imod det,« sagde Ventureinstituttets direktør, Dines Dueholm, til Boliga, da handlen var en realitet.

Kan tjene bunker af penge

For Prosaca kan grunden gå hen og blive en guldgrube. Alene ved at lade den stå tom som et ar i bylandskabet, tjener Procasa penge. Det vurderer Peter Lassen, der er direktør og partner i erhvervsejendomsmæglerfirmaet, Colliers:
»Grunden kommer helt sikkert til at være en god investering for de nuværende ejere. Grunden er købt i 2010, da priserne var på det laveste. Priserne på grunde i København er generelt set fordoblet siden 2010, så alene det gør det til en god investering. Det er svært at sige, hvor meget Jagtvej 69 er værd, men den er helt sikker mere værd end otte milllioner kroner. Men den store gevinst kommer ved at bygge noget på grunden og ikke ved at sælge den. Gevinsten ved at sælge er ikke stor nok i forhold til den risiko ejerne har haft ved at købe grunden,« siger Peter Lassen.

Hvor meget Jagtvej 69 er værd afhænger af, hvad der kan bygges på grunden, og det er her problemerne opstår for ejerne af Jagtvej 69.

Ny kamp om Jagtvej 69

Miljøet omkring det tidligere ungdomshus og det nuværende på Dorteavej kræver indflydelse på, hvad grunden bliver brugt til. Siden rydningen har aktivister opført en byhave, to legeskure og et skur. Men alt er blevet fjernet af ejerne, oplyser en unavngiven aktivist til BT. I dag står kun blomsterkummerne tilbage.

I sidste uge fremlagde Prosaca og den frivillige organisation Vendepunktet en plan om at opsætte containere til hjemløse på grunden. Planen er at hjemløse skal aktiveres ved at lave æblemost på et mosteri. Men planen møder modstand fra miljøet omkring Ungdomshuset, der i en pressemeddelelse kræver medindflydelse på, hvad der bygges på grunden.

Jacob Graack er ikke længere aktiv på fællesmøderne i Ungdomshuset, men han har svært ved at forestille sig, at nuværende eller fremtidige ejere vil have succes med at bygge noget på grunden, uden at nå til enighed med miljøet omkring Ungdomshuset.

»Holdningen har ikke ændret sig. Det skal ikke være et kapitalforetagende, der kan tjene penge på jagtvej 69-grunden. Det vil være at gnide salt i såret. Det er en politisk kamp, der stadig foregår. Hvis der skal kunne bygges noget på grunden, må det i et eller andet omfang være clearet med fællesmøde i Ungdomshuset på Dorteavej. I hvert fald hvis det skal foregå i fred og harmoni.«

Ungdomshuset på Dorteavej har varslet demonstration aften klokken 17. Demonstrationen begynder på Gammeltorv i København. BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Procasa.

Ungdomshuset afviser hjemløse-plan

Miljøet omkring Ungdomshuset vil ikke acceptere planen om at etablere containere til hjemløse på grunden Jagtvej 69. Det fremgår af en pressemeddelelse, som Ungdomshuset har udsendt.

»Vi deler ikke den rosenrøde opfattelse af projektet, som en del medier synes at have anlagt. Vi mener derimod, at det oser langt væk af at være et projekt, der under påskud af at skulle hjælpe byens udsatte unge i stedet bliver brugt som et behændigt forstadie til et egentligt kommercielt byggeri på Jagtvej 69,« lyder det i pressemeddelelsen.

Procasa planlægger sammen med den private organisation Vendepunktet en midlertidig opsætning af containere på grunden, hvor Ungdomshuset stod, indtil det i 2007 blev revet ned af de daværende ejere, Frikirken Faderhuset.

Mosteri for hjemløse

Det er planen, at der skal være et mosteri, hvor hjemløse kan komme i beskæftigelse med at lave æblemost.

Containerne skal stå der i et år, og derefter er det planen, at der skal bygges ungdomsboliger på grunden. Af pressemeddelelsen fremgår det endvidere, at Ungdomshuset har haft en dialog med Vendepunktet siden efteråret, men dialogen er tilsyneladende gået skævt.

»Vi havde opfattelsen af, at vi var kommet frem til en fælles forståelse om, at projektet ikke skulle ligge på Jagtvej 69,« skriver Ungdomshuset.

I pressemeddelelsen afviser Ungdomshuset enhver snak om at opføre ungdomsboliger.

»Grunden Jagtvej 69 kommer ALDRIG til at danne grundlag for nogens egen økonomiske vinding,« skriver de. BT har været i kontakt med en repræsentant fra pressegruppen i Ungdomshuset på Dortheavej.

Hvilken reaktion kan man forvente fra jer, hvis projektet bliver en realitet?
»Vi har allerede i efteråret tilbudt Vendepunktet, i samarbejde med fonden Jagtvej 69, at finde et permanent sted til projektet. Indtil videre er det den proces, vi forholder os til.«

Offentligt frirum

Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

I stedet for hjemløsecontainere og ungdomsboliger vil Ungdomshusbrugerne danne grunden om til ’et offentligt tilgængeligt frirum for hele København’.

Brugerne af Ungdomshuset har tidligere etableret byhaver på grunden og opført to legehuse samt et skur, som er blevet revet ned igen – angiveligt af ejerne. Ungdomshuset har varslet en stor demonstration onsdag i anledning af ti-året for rydningen af Jagtvej 69. Demonstrationen er lovligt varslet, og politiet har ingen forventning om, at den vil føre til voldelige sammenstød som dem, der fandt sted, da huset blev ryddet.

»Vi har en forventning om, at det kommer til at forløbe stille og roligt, men vi stiller selvfølgelig med et mandskab, der gør, at vi kan sikre ro og orden. Det er en lovligt anmeldt demonstration, og vi støtter op om retten til at demonstrere,« siger vicepolitiinspektør Peter M. Buhl.