Talsmand og imam for Aarhusmoskeen nægter at tage afstand fra Islamisk Stats drab og voldtægter. Ofrene i Irak tilbeder Satan, siger han.

Den omstridte Grimhøjmoske i Aarhus erklærer sig nu neutral i forhold til terrorgruppen Islamisk Stats (IS) forbrydelser mod kvinder.

Selv om IS har dræbt, kidnappet og voldtaget tusinder af kvinder og piger i det nordlige Irak, afviser moskeens talsmand og imam Oussama El Saadi at fordømme overgrebene på vegne af moskeen.

»Jeg benægter ikke, at IS har gjort det, de har gjort. Men om det er rigtigt eller forkert i forhold til islamiske regler, det kan jeg ikke svare på. Jeg er ikke ulama (islamisk lærd, red). Så det er en dom fra mig. Måske siger jeg, at det er dårligt, og så findes der en fatwa (religiøs udtalelse, red.), der giver dem tilladelse. Og jeg vil ikke sige noget mod min religion, så det afhænger af, hvilken situation man er i,« lyder det fra talsmanden i et interview med BT.

Så du er neutral?

»Jeg kan ikke svare og sige, om det er rigtigt eller forkert. Jeg kan ikke sige nej, for jeg kender ikke situationen. Jeg ved ikke, hvilken fatwa de har. Så hvis jeg siger, at det er forkert, så laver jeg måske en fejl.«

Det vigtigste er islam

Han siger dog, at IS’ handlinger personligt for ham ikke er nemme at acceptere her i 2017, men samtidig understreger han flere gange i interviewet, at det personlige er lige meget, i forhold til hvad islam siger.

»For mig personligt er det en svær ting. Ifølge islam er det ulama, der skal tage stilling, fordi vi som muslimer er ligeglade med den personlige mening. Det vigtigste er, at man tager hensyn til, hvad islam siger,« siger han.

Når jeg spørger dig som talsmand for Grimhøjmoskeen, tager du så afstand til det, IS har gjort i Yezidir eller ej?

»Nej, vi tager ikke afstand fra noget som helst. Som jeg har sagt til dig i det her interview, så er vi neutrale.«

Grimhøjmoskeen har flere gange været i søgelyset. Flere terrormistænkte muslimer har haft deres gang på moskeen på Grimhøjvej, heriblandt tre mænd, der ifølge PET planlagde at myrde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. I 2014 kom det endvidere frem, at 22 ud af 27 østjyske syrienkrigere havde haft deres gang i moskeen. Desuden vakte det opsigt, da TV2s programserie ’Moskeerne bag sløret’ viste, hvordan en imam i moskeen underviste muslimer om stening og pisk.

Ifølge Hussein Qaidi – leder af det kurdiske ’Kontor for Kidnappedes Affærer’ i det nordlige Irak – blev 6.413 yazidier (yazidi er en før-islamisk religion, red.) taget til fange af IS i sommeren 2014. Heraf er 3.691 yazidier stadig fanget.

Ud af de befriede yazidier er 1.100 i Tyskland for at modtage psykolog- og medicinbehandling.

Her vurderer Michael Blume, læge og leder af behandlingen, over for BT, at ’90 procent af kvinderne er blevet voldtaget’.

En af dem er en kun 8-årig pige, der blev seksuelt misbrugt flere hundrede gange af IS-militante.

Hårfin balance

Professor i islam- og koranstudier fra Københavns Universitet Thomas Hoffmann vurderer udtalelserne som en stiltiende accept af Islamisk Stats forbrydelser.

»Talsmandens tavshed og såkaldte neutralitet på dette spørgsmål om IS kan udlægges som en stiltiende anerkendelse af IS’ forbrydelser, hvilket sender et signal til hele menigheden omkring Grimhøj. Det er også typisk for talsmandens udmeldinger, at de hårfint balancerer inden for lovens rammer,« siger han og tilføjer:

»Ved at undgå at tage stilling risikerer han heller ikke at komme til at undsige de sharia-love, der tillader slaveri og sexslaver. Det er nemlig centralt for den særlige bogstavtro og salafistiske udgave af islam, som Grimhøjmoskeen abonnerer på.«

Verden over har langt de fleste muslimske organisationer og moskeer taget afstand fra IS’ handlinger.

Grimhøjtalsmandens neutralitet falder da også formanden for Ezidi Kulturforening i Danmark, Yilmaz Yildiz, for brystet.

»Jeg er chokeret over, at en imam kan sidde i Danmark og ikke kan tage afstand fra de ting, der begås i islams navn,« siger Yilmaz Yildiz, og afviser fuldstændigt, at Yazidierne tilbeder djævelen på nogen som helst måder. Den påståede djævletilbedelse er grunden til, at IS forfølger yazidier.

Direkte adspurgt siger Grimhøj-talsmanden da også, at han har samme holdning.

»Man kan ikke kalde dem muslimer ... Yazidier. Jeg tror, de tilbeder Iblis (Djævelen, red),« siger han.

Talsmandens svar gør Yilmaz Yildiz bekymret på vegne af de cirka 500 yezidier, der opholder sig i Danmark. Flere af dem har kidnappede slægtninge hos IS.

»Han tænker jo som IS. Med de udtalelser legitimerer Saadi jo IS’ forfølgelser af os og gør os til mål for andre fanatiske muslimer,« siger han.