Privatisering af miljøundersøgelser vil sænke standarden for Danmarks miljøviden, siger Ingeniørforeningen.

Det vil forringe kendskabet til Danmarks miljøtilstand, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu vil udlicitere vurderingsopgaver, som Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) under Aarhus Universitet hidtil har stået for, mener Ingeniørforeningen.

- Jeg er bange for, at den viden, der er, kommer på et lavere niveau og bliver spredt ud over det hele. Vi har prøvet at få en førerposition inden for miljøet. Men den er nu ved at gå på gulvet. Og vi risikerer at rykke ned i næste division, siger Ingeniørforeningens styregruppe for Miljø, Energi og Klima, Søren Skibstrup Eriksen.

Miljøministeren har begrundet udliciteringen af opgaver til andre forskningsinstitutioner eller private for 19 millioner kroner ud af den samlede kontraktsum med DMU på 158 millioner kroner med, at han vil "sikre det rigtige forhold mellem pris og kvalitet". Men Søren Skibstrup Eriksen tror, at det bliver dyrere for Miljøministeriet at få løst opgaverne andre steder.

- Når andre skal ind på markedet, skal de starte fra bunden, hvor DMU trods alt har opbygget en ekspertise. Umiddelbart virker det som om, man får mere for pengene. Men de skal til at opbygge viden og lave programmer, siger Søren Skibstrup Eriksen.

Ingeniørforeningen deler frygten for videnstab med oppositionspartierne i Folketinget, som også beskylder miljøministeren for at ønske sig vurderinger, som passer i hans politiske kram.

- Jeg er ikke meget for at gå ind i den politiske diskussion. Men det er klart, at jo mere afhængig man er af pengene, jo mere ryster man på hånden. Og der er da nogle, der ser en mulighed for at komme ind på et marked, hvor de ikke har været før, siger Søren Skibstrup Eriksen.

Ingeniørforeningen organiserer ingeniører både på DMU og i private konsulentfirmaer.

/ritzau/