Foto: CLAUS FISKER SCANPIX DENMARK

Forældre raser over manglende tilsyn med trivslen på private skoler

Ingen fører tilsyn med, om eleverne trives på privatskoler, og ledelsen kan let feje problemerne ind under gulvtæppet.

Sådan lyder kritikken fra flere forældre efter BTs artikler om 18-årige Nanna Riis Hansen, der er førtidspensionist som følge af sin skolegang på den katolske privatskole Sct. Knuds Skole i Fredericia. En skolegang, hvor hverken skole eller kommune greb ind overfor anmeldelser om fysisk og psykisk vold.

I 2010-2011 var en katolsk privat skole i Vejle, Sct. Norberts Skole, ligeledes centrum for flere voldssager, og her blev flere forældre bortvist fra skolen, da de klagede over volden.- Problemet er, at man som familie ikke har noget sted at henvende sig. Når ledelsen dækker over de ansatte, er man magtesløs, fordi der ikke er tilsyn fra myndighederne. Ingen holder øje, siger moderen til en syv-årig dreng, der i marts 2011 var involveret i en voldssag med en ansat på Sct. Norberts Skole.

Alene mod systemet

På privatskoler skal en valgt tilsynsførende vurdere undervisningsniveauet, men der er intet krav til trivslen. Og det er et problem, mener forældrene.

- Man står hele alene over for et kæmpe katolsk system, der er enormt lukket, og hvor alle kender hinanden, siger en mor, der blev bortvist fra Sct. Noberts Skole med sine to børn, da hun klagede over vold i 2010.

- Alle fralægger sig ansvaret med tilsyn, når det er en privatskole. Og når der er en voldssag, kan ledelsen meget hurtigt lukke den ved at true elever og forældre med at blive smidt ud, siger hun.

Den omstridte privatskole Sct. Knuds Skole, hvor Nanna Riis Hansen gik, har bedt Fredericia Kommune om at føre tilsyn med skolen, men en akt­indsigt i kommunens tilsyn viser, at der intet står om skolens pædagogik eller elevernes trivsel. Og et brev sendt til Nanna Riis Hansens advokat i februar 2009 afslører, at kommunen end ikke er vidende om, at den har tilsynspligt.Nu slæber Nannas mor Gihta Riis Hansen både skole og kommune i retten.

- Jeg har betalt 88.000 kroner for at have min datter på skolen, og så er der ingen, der hjælper os bagefter. Min datter blev henvist til skolen, men man kan ikke som myndighed placere børn sådan nogle steder og så bare glemme alt om dem, siger Nannas mor Gihta Riis Hansen.

BT kender identiteten på de to mødre fra Sct. Norberts Skole. De ønsker anonymitet af hensyn til deres børn.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.