Danske patienter, der er blevet syge af kontrastmidlet Omniscan, får ikke lejlighed til at sagsøge producenten ved en amerikansk domstol

Kammeradvokaten har undersøgt den danske stats mulighed for at sagsøge producenten GE Healthcare, efter at mange danskere er blevet syge og er døde af Omniscan.

Men det lader sig ikke gøre, da det amerikanske retsvæsen ikke umiddelbart tillader, at udenlandske myndigheder sagsøger amerikanske selskaber.

Dermed er muligheden for, at danske patienter selv kan tage et søgsmål op, også endegyldigt forpasset.

50 danskere døde

Kontrastmidlet Omniscan har i Danmark kostet over 50 patienter livet, ifølge Nyreforeningen.

Omniscan frigiver det farlige tungmetal gadolinium ud i kroppen et stykke tid efter indsprøjtning, hvilket rammer nyresvage patienter, som ikke når at udskille det giftige stof ad naturlig vej, inden tungmetallet lækkes direkte ud i blodbanen på dem.

BT kunne i marts offentliggøre en hemmelig intern rapport, som producenten Nycomed, i dag GE Healthcare, udarbejdede i 1995.

Den konkluderer, at Omniscan netop lækkede tungmetal ud i blodbanen et stykke tid efter indsprøjtning.

Rapport holdt hemmelig

Men producenten holdt disse oplysninger hemmelige for danske læger og myndigheder.

Få år senere pressede producenten på for at få godkendt Omniscan til brug på netop nyresvage patienter. En anmodning, som Lægemiddelstyrelsen i Danmark efterkom, uden nærmere undersøgelser.


I USA er mere end 400 patienter blevet tildelt enorme erstatninger, efter at de er blevet behandlet med Omniscan. GE Health-care har udbetalt mere end tre mia. kr.

’Døduretfærdigt’

- Det er ærgerligt og døduretfærdigt, men vi kan ikke ændre på det amerikanske retssystem, siger Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

- Jeg kunne godt unde patienterne at føre en sag i USA. Det er trist, siger hun.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, har også ønsket at føre en sag mod producenten i USA.

- Jeg er glad for at muligheden blev undersøgt, men vi må tage ministerens beslutning til efterretning, siger hun.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.