Influenza-sæsonen er for alvor i gang med stor stigning i antal smittede. Epidemi lurer om hjørnet, men vaccinen virker kun for få

Smerter i leddene. Ondt i hovedet og halsen. Kvalme og høj feber. Hoste, nys og dryptud.

Alle er typiske symptomer på influenza, og netop nu må flere og flere danskere give fortabt mod naturens luner og kravle i seng og under dynen for nødtvungent at tage nogle døgn i horisontal position.

Helt nye tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af influenza-tilfælde for alvor går op. I sidste uge blev der i forhold til ugen forinden registreret en fordobling. Og igen i denne uge er der en stor stigning.

”Der er stadig den type, der hedder influenza B, der dominerer. Næsten 70 procent af de positive prøver er af denne type,” siger Thea Kølsen Fischer, overlæge og leder af Det Nationale Influenza Center, NIC, ved Statens Serum Institut.

Forekomsten af positive prøver er størst blandt gruppen af personer over 65 år og børn fra nul til fem år.

”Vi ved endnu ikke, om der bliver tale om en egentlig epidemi. Det er for tidligt at sige. Men vi ser fortsat en stor stigning i antallet af positive prøver,” siger Thea Kølsen Fischer.

I definitionen på en epidemi indgår bl.a., at antallet af smittede siger støt uge for uge over en lidt længere periode.

”Når vi har en egentlig influenza-epidemi, er det cirka hver femte dansker, som bliver ramt. Influenza-sæsonen har været forholdsvis sen om at komme i gang denne vinter. Den kommer hvert år, men med forskellig intensitet,” forklarer overlægen.

Tilhører man en af de persongrupper, som har særlig risiko for at blive alvorligt syg af influenza – f.eks. hvis man er oppe i årene, lider af en kronisk lungesygdom eller som kvinde er langt henne i en graviditet - anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret.

Der er dog nu den udfordring, at den vaccine, der bliver tilbudt, ikke dækker for netop den influenza B-type, som indtil videre hærger mest i Danmark.

”Vaccinen dækker to subtyper af influenza A og en undertype af influenza B. Men det er den anden undertype af influenza B, vi ser langt flest af i øjeblikket, så derfor vil vaccinen ikke dække for den. Vi er i øjeblikket ved at undersøge, hvor godt vaccinen beskytter mod de forskellige influenzavirus, der cirkulerer i Danmark og håber at have et overblik over dette inden for de kommende uger. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler uanset, at man bliver vaccineret, hvis man er i risikogruppen, da man så vil være dækket mod de andre typer,” siger Thea Kølsen Fischer.

Årligt dør mellem 1.000 og 2.000 danskere af influenza. Langt de fleste er ældre, som i forvejen har et svækket helbred.

 

Sådan undgår du at blive smittet

 

Influenzavirus spredes med dråber fra nys og hoste og overføres typisk fra person til person gennem hænderne

Årets sæson for influenza i Danmark er i gang.

Hvis du vil gøre en aktiv men alligevel absolut overkommelig indsats for at undgå at blive smittet og samtidig nedsætte risikoen for at smitte andre, er der nogle helt basale råd, du bør følge.

Det handler først og fremmest om hænderne, da det er dem, som er de typiske smittebærere, fordi man hele tiden er berøring med fremmedlegemer med sine hænder.

Og så handler det helt basalt om ganske almindelig sund fornuft: Ikke mindst er det vigtigt at vaske hænder ofte, og der skal bruges sæbe. Hver gang. Særligt hvis eller når man har hostet, nyst eller pudset næse. Det er også en rigtig god idé at bruge håndsprit. Men håndsprit i sig selv kan ikke gøre det ud for vand og sæbe.

Hvis man skal hoste eller nyse, så lad være med at gøre det i håndfladen, men brug i stedet et engangslommetørklæde eller i mangel af bedre et ærme.

Derudover skal man så vidt muligt forsøge at undgå tæt kontakt med personer, som allerede er smittet med influenza.

Skulle man være så uheldig alligevel at være blevet smittet og har tydelige influenza-symptomer, bør man som det allervigtigste holde sig langt væk fra arbejdspladsen eller skolen, til man er blevet rask.

Inkubationstiden – altså den tid der går, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud – kan være op til syv dage. De fleste vil dog mærke symptomerne på influenza allerede inden for de første to dage.