Influenza-epidemien er over os, og det mærker sygehusene i Region Sjælland også. Men udfordringerne er størst på Holbæk Sygehus, der i forvejen har for mange patienter i forhold til antallet af ansatte især på det medicinske område. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

- Vi har 15-20 ekstra patienter på grund af influenza i øjeblikket, og det skal ses i sammenhæng med, at vi har haft overbelægning i mere end et år; vores »basis-overbelægning« er på 10-20 patienter, så vi har patienter i opholdsstuer og på gangene, siger ledende overlæge Henrik Ancher Sørensen, Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

På Slagelse og Næstved Sygehuse var der torsdag indlagt 14 patienter med influenza ud af sygehusets 350 patienter. På akutafdelingen i Slagelse er omkring 10 procent af de nyankomne patienter i øjeblikket mennesker med influenza.

- Vi isolerer patienterne for at undgå, at andre bliver smittet af influenza. Det kan betyde, at nogle patienter må ligge på gangen. Alle akutte patienter bliver selvfølgelig behandlet, men vi kan enkelte dage være nødt til at skubbe planlagte og ambulante indgreb, siger vicedirektør Trine Holgersen.

Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde mærker også ekstra pres, fordi influenzaen både påvirker patientantallet og rammer personalet.

- Vi har ikke patienter på gangene og ingen krise, men det er en lidt svær situation. Patienter, der for eksempel får kemoterapi og har lavt immunforsvar, bliver meget mere syge af influenza, og samtidig er der lidt færre ansatte til at passe dem, siger Beth Lilja, vicedirektør for Sjællands Universitetshospital.

Politikerne i Region Sjællands forretningsudvalg nikkede for et par uger siden ja til en hjælpepakke på 10,8 millioner kroner til Holbæk Sygehus, og regionsrådet skal godkende forslaget 5. marts.

Henrik Ancher Sørensen erkender, at patienterne og de pårørende kan mærke, at personalet er fortravlet:

- Patienterne får ikke den service, vi gerne vil give. De kommer måske til at vente på at få piller, få skiftet en ble, de får ikke altid mad til tiden eller nyt koldt saftevand. Patienterne kan godt komme til at føle sig i vejen, siger Henrik Ancher Sørensen.

Han understreger, at Ortopædkirurgisk Afdeling nyligt er begyndt at aflaste Medicinsk Afdeling med seks senge og Akutafdelingen med fire.