Folkekirken får ikke årets nytårsgudstjeneste på DR for sig selv. Foruden kristendommen sender tre verdensreligioner budskaber om fred og fællesskab.

DR starter traditionen tro året med et kristent budskab, når DR1 kort efter midnat blænder op for årets nytårsgudstjeneste. Men i modsætning til tidligere år står det kristne budskab ikke alene. Det bliver i suppleret med budskaber fra tre af de store verdensreligioner - islam, jødedommen og buddhismen.

Når den folkekirkelige del af årets nytårsgudstjeneste er overstået, går ordet videre til en imam, en rabbiner og en buddhistisk nonne, der alle vil tale om fred og fællesskab mellem religionerne. Det er et vigtigt budskab i denne tid, lyder det fra sognepræst Flemming Pless fra Christianskirken i København, hvor nytårsgudstjenesten finder sted.

- Når man er en folkekirke og har det massive præg, som folkekirken har i Danmark, skal vi tilgodese, at der er andre religioner, som vi taler med, og venner, vi forsøger at leve et ordentligt liv sammen med. Med nytårsgudstjenesten har vi en chance for at komme ud til den danske befolkning og vise, at vi godt kan tale sammen, siger Flemming Pless.

Nytårshilsenerne vil blive overbragt af nonne Ani Tenzin, overrabbiner Bent Melchior og imam Naveed Baig. Sidstnævnte ser muligheden for at tale ved arrangementet som en anerkendelse fra det danske samfund.

- Det har stor symbolværdi, at offentlige institutioner som folkekirken og DR inviterer andre religioner med til udsendelsen. Det er resultatet af mange års arbejde på at skabe forståelse mellem kulturerne i Danmark, siger Naveed Baig.

Han vil benytte lejligheden til at tale imod diskrimination og mistillid, men også om muslimers pligt til at bidrage til det danske samfund.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at skabe større forståelse og samarbejde mellem religionerne i Danmark ved at vise, at vi ikke er så forskellige, heller ikke teologisk. Vi ønsker alle det samme: Fred, sikkerhed og en god fremtid for vores børn, siger imamen.

Sognepræst Flemming Pless er tidligere blevet kritiseret for at blande andre religioner ind i kristne gudstjenester. I 2006 fik han en påtale af Københavns domprovst, fordi han var iført sin præstekjole under en fredskoncert med en indisk hinduguru i Christianskirken.

I forbindelse med nytårsgudstjenesten er der dog sat et skarpt skel mellem den kirkelige handling og nytårshilsenerne fra de andre religioner, understreger Pless.

- Det foregår i samme rum, men gudstjenesten er overstået, når repræsentanterne for de andre religioner taler, forklarer sognepræsten, der håber at komme ny kritik i forkøbet.

- Vi bliver ikke mindre kristne af at have besøg af andre religioner. Vi bliver måske endda bedre til at være kristne af at indse, at andre er på en anden måde, siger Flemming Pless.

Nytårsgudstjenesten, der også har musikalske indslag fra blandt andre Rasmus Lyberth og Bent Fabricius-Bjerre, sendes klokken 00.05 nytårsnat.