Babyer på shoppetur med mor kan ikke længere få en tår brystmælk i Illum.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ammende kvinder, nej tak!

Sådan lyder det i Illums nyåbnede café 'Spisebaren.' Det københavnske stormagasin har fået nok af mødregrupper, babygylp og bare bryster og har valgt at forbyde amning i deres nye café.

- Når andre sidder og spiser, er det ikke det mest interessante at sidde og kigge på et bryst. Det er bare ikke det spisested, jeg gerne vil have. 

Det siger indehaver Mikkel Shafi og forklarer, at Illums café tidligere har været et yndet udflugtsmål for mødregrupper og kvinder på barsel, og det vil Mikkel Shafi gerne lave om på.

- Det er bare ikke noget, alle mennesker gider se på, og det kan vi godt forstå. Der er nogle, der kan finde ud af at gøre det diskret, men der er også andre, der bare hiver brystet frem foran alle andre. Det er ikke lækkert, siger han og indrømmer, at det for ham først og fremmest handler om at drive en forretning bedst muligt.

- Det skræmmer en del gæster, og derfor vil jeg gerne lave om på det. Jeg er først og fremmest interesseret i, at forretningen blomstrer, og at der kommer så mange gæster som muligt, understreger han.- Med al respekt, så sidder man med sit barn nogle timer, og det gennemsnitskøb, man har, det er bare ikke så stort.

Han er selv far til fire børn og mener godt, det kan lade sig gøre at tage sine børn med ud forskellige steder uden at genere andre mennesker.

- Det er et spørgsmål om at tage sine forholdsregler og tænke: 'Jeg har et barn. Det er helt vildt fantastisk, men det vedrører kun mig'. Man kan godt passe på sine børn uden, at alle andre behøver at være med.

Børn og kvinder med børn er iøvrigt stadig velkomne i Illum, og stormagasinet arbejder da også i øjeblikket på at etablere en ammestue. Men indtil den bliver en realitet, må kvinderne altså finde et andet sted at give deres børn mad - eller tage en flaske eller et glas med mos med.

- Hvis der sidder én diskret i et hjørne og ammer, så er der ikke nogen, der siger noget til det, men vi kan ikke gå ind og vurdere, hvornår folk er diskrete, og derfor bliver vi nødt til at have nogle fælles retningslinjer, der gælder alle. Og det er bare ærgerligt, for der er jo nogle, der godt kan finde ud af at gøre det diskret.

Den nye ammepolitik har fået de nybagte mødre til at rase, og især på Facebook gløder debatten. Det kan Mikkel Shafi godt forstå.

- Jeg kan egentlig godt forstå, at der er mange, der bliver stødt over det. Deres barn er jo deres centrum, og de vil gerne ud at hygge sig i de måneder, de er på barsel, siger han og har dette generelle råd til de nybagte mødre: 

- Når man sidder på et spisested, og ens barn begynder at græde, så er det ikke ensbetydende med, at man skal blive siddende i en halv time og forsøge at trøste sit barn, mens alle andre sidder og høre på det. Så går man jo uden for og trøster det. Det samme gælder, når de skal have noget at spise.

DELTAG I DEBATTEN I BUNDEN AF ARTIKLEN