Statens Serum Institut har advaret hospitaler, efter at man har fundet en smitsom luftvejssygdom hos to unge asylansøgere, skriver metroxpress.

»Vi har fundet difteri hos to libyske flygtninge. Sygdommen kan være farlig, hvis man ikke er vaccineret mod den. Den farlige type er meget sjælden, og vi så den sidste gang i Danmark i 1998,« siger fagchef Kurt Fuursted fra Statens Serum Institut til metroxpress.

Der er også fundet asylansøgere med tuberkolose og malaria.

I Italien har man fundet 27 flygtninge med borreliose, og man frygter, at et udbrud med 117 døde af svineinfluenza i Iran og Tyrkiet når til Danmark via flygtninge.

Det europæiske agentur mod smittespredning udsendte før jul et notat om sygdomsrisiko ved flygtninge. Det anbefalede, at alle lande screener flygtninge for smitsomme sygdomme. Det gør Norge, Tyskland og Holland – men ikke Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at der med flygtninge kommer infektionssygdomme hertil, som vi ikke er vant til. Man har diskuteret, om man skal screene alle flygtninge, der kommer til Danmark, for infektionssygdomme,« siger Kurt Fuursted.

Foto: Claus Fisker
Vis mere

Foreløbig screener man kun flygtninge, der indlægges på sygehuse, hvor de kan smitte andre patienter.

I forrige uge nedsatte Udlændingeservice en arbejdsgruppe, der skal se på emnet med repræsentanter fra asylcentre og Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver til metroxpress:

‘Sundhedsstyrelsen følger løbende den aktuelle situation for at vurdere, om det er nødvendigt at tage yderligere initiativer for at forhindre, at smitsomme sygdomme spreder sig.’

De godt 20.000 asylansøgere, der kom til Danmark i 2015, bliver til gengæld ikke vaccineret mod de sygdomme, som de risikerer at få i Danmark.

Det sker i direkte strid med WHO, der anbefaler, at man vaccinerer alle migranter mod eksempelvis mæslinger og meningokokker, som danskere bliver vaccineret mod som børn. Mæslinger alene koster 150.000 liv på verdenplan om året.

»Vores position er klar. Migranter og asylansøgere bør tjekkes og vaccineres mod de sygdomme, som de ikke er beskyttet mod. Vaccinebeskyttede sygdomme som mæslinger er begyndt at komme tilbage til Europa de senere år og rammer ikke udelukkende børn,« siger WHO’s programchef for vacciner, Robb Buttler, til metroxpress.

Sundhedsstyrelsen og Røde Kors oplyser, at man i dag udelukkende vaccinerer asylbørn under 18 år. Emnet indgår i det, en ny arbejdsgruppe ser på.

De Konservative er klar til at se på sagen:

»Jeg synes sådan set, at man bør vaccinere dem, som kommer, hvis det kan sikre mod alvorlig sygdom,« siger sundhedsordfører Mette Abildgaard til metroxpress.