Den svenske møbelgigant Ikea befinder sig lige nu i en regulær shitstorm.

På kædens danske Facebookside skælder vrede danskere ud på den ellers så populære butikskæde. Det skyldes, at dyrevelfærdsforkæmpere har afsløret, at Ikea ikke sælger bæredygtige kyllinger i butikkernes restauranter, som det ellers har fremgået på hjemmesiden.

‘Hos Ikea er alle kyllinger brugt i vores restauranter bæredygtige. Det er de, fordi vi som virksomhed gerne vil gøre en forskel. En positiv forskel!,’ har der stået på Ikeas danske hjemmesiden under punktet ’restaurant’ siden 2012, ifølge Politiken.

Men efter at dyrevelfærdsorganisationen ANIMA har henvendt sig til Ikea, har kæden slettet den misvisende beskrivelse. Anima har efterfølgende meldt Ikea til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.

IKEA forklarer i en pressemeddelelse, at erklæringen på hjemmesiden om at have bæredygtige kyllinger under betegnelsen Good Chicken Award blandt andet skyldes, at der siden 2012 er skiftet leverandør.

‘I 2012 modtog vi the Good Chicken Award, da vi på daværende tidspunkt samarbejdede med en leverandør, der fulgte disse kriterier. I løbet af de sidste fem år har vores IKEA FOOD organisation og setup for indkøb gennemgået store omvæltninger både i Danmark og på globalt plan. I den proces har vi ikke været tilstrækkeligt opmærksomme på, at skiftet til en anden leverandør af kyllinger indebar, at vi ikke længerede levede op til kriterierne for the Good Chicken Award.’

Ikea forklarer videre:

‘Vi har haft en tekst om awarden på en forældet side på ikea.dk, der ikke har været aktiv i flere år. Denne webpage kunne udelukkende søges frem via en søgning på IKEA og the Good Chicken Award. I forbindelse med ANIMAs henvendelse blev vi opmærksomme på den gamle webpage, som vi nu har fjernet fra nettet.’

Men selvom møbelgiganten beklager fejlen, er der mange, der ikke har meget til overs for Ikeas valg af kyllinger til restauranterne. Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan mange reagerer på nyheden.