Det er næppe gået nogens næse forbi, der på et tidspunkt siden 5. august har befundet sig i hovedstaden, at politiet overvåger den verserende bandekonflikt i København fra luften ved hjælp af fly og helikopter.

BT kan nu fortælle, at den konstante summen over byen er en bekostelig affære.

Rigspolitiet oplyser i en aktindsigt, hvad timeprisen er for de tre enheder, der benyttes til bandeindsatsen.

Således koster det 15.361 kroner i timen, når politiet har forsvarets C-604 Challenger fly i luften. Det er uden såkaldte ruteafgifter, overflyvningsafgifter, start- og landingsafgifter samt udgifter til catering. Der er alene tale om flyvetimepriserne.

Helikopteren AS-550 Fennec koster 4.828 kroner i timen, mens flyet Britten-Norman Defender tilhører hjemmeværnet og derfor er gratis at benytte for politiet.

Politiinspektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, fortæller, at fly eller helikopter i udgangspunktet er i luften hver dag.

»Vi er rigtig glade for at kunne bruge luftstøtte. Ellers var vi holdt op med at bruge den. Vi gør næsten dagligt fund på baggrund af luftstøtten - det kan være personer eller effekter, som vi med stor sikkerhed ellers ikke ville have fået fat i,« siger han.

Af hensyn til indsatsen mod bandekonflikten mellem ‘Loyal to Familia’ (LTF) og’ Brothas’, der har været i udbrud siden begyndelsen af juni, vil Rigspolitiet ikke oplyse de samlede omkostninger, da disse kan afsløre omfanget af luftstøtten, lyder det i begrundelsen.

Men Jens Jespersen forsikrer, at politiet er meget bevidst om generne for borgerne - Københavns politi oplyser i en aktindsigt, at politiet 5. oktober skønner at have modtaget omkring 100 klager over støjen fra helikopteren og flyene - samt omkostningerne.

»Prisen løber hurtigt op, og det er generende for borgerne. Og da vi ikke har noget ønske om at genere folk eller bruge flere penge end højst nødvendigt, så er vi meget bevidst om, hvad det koster. Pengene kommer kun en gang, og det er de samme penge, der skal bruges på eksempelvis at ansætte nye betjente eller købe nye patruljevogne. Men i det samlede regnskab i forbindelse med indsatsen, har vi vurderet, at vi stadig er på ‘plussiden',« siger han.

Flere tilsyneladende helt uskyldige personer er blevet ofre for bandeskyderierne. Senest blev tre personer beskudt den 21. september. En svensk kvinde blev ramt, en mand blevet truffet med et strejfskud, mens en tredje slap med skrækken.

Og så længe magtkampen på gaderne i København, der tilsyneladende handler om en strid om hashmarkedet, foregår, er der ikke udsigt til, at københavnerne får fred for motorlarmen over byen.

»Det er konfliktniveauet, der afgør, hvor stor en indsats vi lægger. Der er beklageligvis ikke noget, der på nuværende tidspunkt tyder på, at vi er færdige med at sende fly eller helikopteren op,« siger Jens Jespersen.