Husker du '12-tals Marius' fra Cameroun, som blev udvist af Danmark, fordi han havde arbejdet for meget? Nu har han fået et nyt job og vender tilbage til Danmark.

Superstudenten Marius lander fredag i Billund Lufthavn. Han blev smidt ud af Danmark i januar, men nu har han fået et nyt job på en virksomhed i Ikast, som sikrer ham en midlertidig opholdstilladelse.

Det skriver dagbladet Politiken.

»Jeg skulle nærmest slå mig selv for lige at vågne op. Danskerne har en lidt sjov humor, så jeg troede, det var ironi. Over 300.000 kroner om året? Til lille mig? Men det var alvor. Jeg var meget rørt, kan jeg godt sige dig,« siger han til avisen.

Virksomheden KK Wind Solutions i Ikast har ansat Marius Youbi som fuldt lønnet ingeniør i stedet for praktikant. Han har derfor fået opholdstilladelse efter den såkaldte beløbsordning, hvor kravet er en ansættelseskontrakt og en løn på minimum 375.000 kroner om året.

Historien om 30-årige Marius Youbi skabte en mediestorm af orkanstyrke, da det i efteråret kom frem, at den dygtige afrikanske mand blev tvunget til at forlade landet, fordi han i to måneder havde arbejdet mere end de tilladte 15 timer om ugen for selv at kunne betale sit studie.

Derfor blev hans opholdstilladelse i Danmark ikke forlænget. I december blev han udvist, og 7. januar sad han på et fly tilbage til Cameroun.

Marius Youbi blev symbolet på et rigidt dansk integrationssystem, som risikerer at straffe de mennesker, som politikerne ellers siger, at de gerne vil have i Danmark.

For at betale for sit studium i elektorteknologi, var han nemlig nødt til at arbejde ved siden af. Et studium, som han i parantes bemærket gennemførte med topkarakterer.

Politiken har mødt Marius Youbi i hans barndomshjem i storbyen Douala i Cameroun, hvor han har opholdt sig den seneste halvanden måned.

Nu vender Marius tilbage til Danmark, hvor han i forvejen har en søster. Planen er, at han vil gøre sin uddannelse i elektroteknologi færdig.

Og Marius er ikke den eneste, der glæder sig. Det gør hans fremtidige arbejdsplads også.

»Marius har nogle gode menneskelige og faglige kvalifikationer. Vi har aftalt en model med Aarhus Universitet i Herning, hvor han får mulighed for at færdiggøre sin bachelor, mens han arbejder hos os. Vi har tiltro til, at Marius dimitterer sammen med sine studiekammerater i januar 2017«,siger udviklingschef i KK Wind Solutions, Henrik Lykke Christiansen, til Politiken.

Sagen om Marius skabte voldsomme protester. Over hele Danmark blev der samlet underkrifter ind, og borgerne i Herning arrangerede en demonstration. Nu kan familie og venner i lokalområdet ser frem til at gensynet med den smilende camerouner.

Også i Ingeniørforeningen vækker det glæde , at Marius Youbi nu vender tilbage til Danmark.

Ingeniørforeningens formand Frida Frost havde dog gerne set, at hele historien omkring Marius Youbi, som blev udvist af Danmark en uges tid før nytår, slet ikke havde været skrevet.

»Det har fra første dag været et studie i bureaukrati af værste skuffe, hvor ingen myndigheder har formået at handle fornuftigt, men udelukkende har tolket juraen meget stramt,« siger hun og understreger, at hun ikke håber, at andre udenlandske ingeniørstuderende er blevet afskrækket fra at søge til Danmark.