Fonden Fristaden Christiania overtager søndag dele af fristaden, som er blevet købt af staten. Regeringen ønsker tillykke.

Søndag aften bliver Christiania officielt overdraget til Fonden Fristaden Christiania, som har købt en del af området fra staten. Overdragelsen markerer således afslutningen på otte års forhandlinger mellem staten og Christiania om ejerskabet af fristaden.

- Jeg vil gerne sige tillykke til Christiania. Aftalen om, at Fonden Fristaden Christiania bliver ejere og lejere, afslutter 40 års konflikt mellem staten og Christiania, siger klima-, energi-, og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse.

- Nu kan fonden tage hul på et nyt kapitel i Christianias historie. Jeg har tillid til, at fonden vil tage ansvaret alvorligt og løfte den store opgave, det er at sikre en positiv udvikling på Christiania, siger ministeren.

Sidste år indgik staten og Christiania en aftale om at gennemføre den såkaldte christianialov fra 2004. Aftalen betyder ifølge ministeriet, at en fond køber en del af Christiania for 85,4 millioner kroner og lejer en del for en årlig leje på 5,3 millioner kroner. Herudover får fonden ret til at opføre nybyggeri på området til en værdi af 40 millioner kroner.

En del af aftalens formål er, at Fonden Fristaden Christiania får ansvaret for at sikre, at de bygninger på den fredede vold, som staten fortsat ejer, bliver istandsat.

- Det er en god løsning. Med en afklaring af Christianias ejer- og organisationsformer skabes et stærkere Christiania, som sammen med fonden kan løfte de store opgaver, udfordringer og beslutninger, der ligger forude, siger Martin Lidegaard.

Også ikke-christianitter har kunnet medvirke til at købe fristaden fra staten. Christiania har således solgt såkaldte folkeaktier, som man har kunnet erhverve sig for at støtte købet fra staten.