Op mod hver tredje bygningsarbejder begynder arbejdsdagen med smertestillende piller for at klare arbejdet, viser ny undersøgelse fra Roskilde Universitet.

Hver tredje af landets bygningsarbejdere tager smertestillende medicin for at klare arbejdet. Det viser en ny undersøgelse, som Ph.d. Jeppe Ajslev fra Roskilde Universitet står bag, skriver Avisen.dk.

Han har undersøgt holdningen til smerter blandt tømrere, murere, betonarbejdere og stilladsarbejdere, og det viser sig, at 12 procent tager smertestillende piller hver dag eller et par gange om ugen. 21 procent gør det et par gange om måneden.

Tallene overrasker arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.

»Det er nyt for os, at så mange tager smertestillende. Det er jo helt vildt, og det skal vi finde ud af, hvad vi kan gøre ved,« siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri til Avisen.dk.

Jeppe Ajslev mener, der er brug for en helt ny måde at organisere arbejdet på i byggebranchen, så der bliver bedre muligheder for at holde fri og søge behandling, hvis man har ondt.

»Rigtig mange af dem har en forventning om, at det vil blive negativt modtaget af deres ledere, hvis de melder sig syge på grund af smerter eller sætter tempoet ned for at tage hensyn til kroppen,« siger Jeppe Ajslev til Avisen.dk.

Han efterlyser også en kulturændring på arbejdspladserne, hvor bygningsarbejderne skal være bedre til at acceptere tekniske hjælpemidler frem for at spille macho.