Flere end 23 procent af de raske, unge mænd i Danmark er ikke i gang med en uddannelse og har kun folkeskolens afgangsprøve i bagagen. Overraskende og bekymrende, mener eksperter.

Knap hver fjerde ung mand mellem 16 og 29 år har kun folkeskolens afgangsprøve og er ikke i gang med en uddannelse, skriver Politiken tirsdag.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som bliver offentliggjort tirsdag i Arbejderbevægelsens Erhvervsråds årlige publikation ’Økonomiske Tendenser’.

Forskerne er bekymrede over udviklingen. I forhold til for ti år siden er det nemlig gået den gale vej. I januar 2001 havde 21,8 procent af de unge mænd folkeskolen som eneste uddannelse - i januar 2011 var andelen 23,5 procent.

- Det har ikke ændret sig i positiv retning på trods af, at der har været ekstremt meget fokus på, at flere skulle have en uddannelse. Det er overraskende, at tallet stadig er så højt, siger Ulla Højmark Jensen, som forsker i unges uddannelsesvalg ved Aarhus Universitet, DPU, til Politiken.

Også forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson, ser på tallene med bekymring.

- Det er et kæmpe problem, fordi risikoen for, at de unge ikke kommer til at få et fast arbejde, er alt for stor, siger hun til Politiken.

Direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, kalder ligefrem 00’erne for »et spildt årti«.

- I 1990’erne var der flere og flere unge, der fik en uddannelse, og det har vi ikke set i 00’erne. Det er helt galt, fordi der bliver færre ufaglærte job. Politikerne har ikke taget det tilstrækkeligt alvorligt at skaffe nok praktikpladser, siger han til Politiken.

Lars Andersen henviser til, at erhvervsuddannelserne er blevet mindre populære, fordi de unge ikke kan være sikre på at få en praktikplads og gøre uddannelsen færdig. I øjeblikket mangler 9.400 unge en praktikplads.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) kalder de nye tal »et kæmpe stort problem«.

BNB