Skal man smutte fra det faste forhold og den trivielle hverdag for at begynde et nyt, spændende liv med en ny partner? Eller skal man blive, hvor der trods alt er trygt, og hvor man ved, hvad man har?

26 pct. af danskerne har på et tidspunkt tumlet med den tunge beslutning om at forlade deres partner. Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for BT.

Og hvorfor overvejer vi så at kaste håndklædet i ringen? Det er der meget forskellige forklaringer på alt efter, om man spørger mænd eller kvinder.

Mens hver femte kvinde svarer, at hendes partner ikke tager nok del i det praktiske arbejde i hjemmet, svarer hver femte mand, at sexlivet er utilstrækkeligt.

Til gengæld er mænd og kvinder enige om, at de savner mere fritid sammen og flere fælles oplevelser i deres forhold.

»Den største udfordring er, at vi tror, romantikken og lysten kommer af sig selv. Men det er en myte. Tænk, hvis man på sin arbejdsplads forventede, at man fik succes uden at røre en finger. Et forhold kræver, at man gør en indsats, og at man engagerer sig i den lille virksomhed, der hedder ’os’. Det kan være en god idé at spørge sig selv: ’Hvordan ville min indsats blive bedømt, hvis min partner hev mig ind til en medarbejdersamtale?,« siger sexolog og parterapeut Maj Wismann.

Ifølge undersøgelsen er det oftest de huslige pligter, børneopdragelse og opførsel, par skændes om. Og for mændene er netop skænderierne en del af årsagen til, at de overvejer at gå.

»På overfladen handler konflikter ofte om banale ting, men nedenunder ligger der altid dybere værdier, uopfyldte behov og en følelse af ikke at blive set og hørt. Det er dem, det handler om at finde frem til,« siger Jesper Bastholm Munk, der konfliktmægler på Center for Konfliktløsning.

Når kanterne så er slebet af, og børnene flyttet hjemmefra, burde der endelig være tid til at nyde tosomheden og udleve drømme. Men så begynder ofte en ny krise, forklarer familiepsykolog Margrethe Brun Hansen. Den såkaldte modne krise:

»Pludselig er der bare tomt. Man er gået forbi børneværelserne og har råbt ’skru ned!’ en million gange, men nu går man forbi og tænker ’skru nu op’. Og så sætter man sig og kigger på sin partner og tænker ’hvad var det nu, jeg så i den her mand?’«

Fælles for os alle er, at vi, uanset hvor i livet vi står, giver alt for hurtigt op på kærligheden, mener parterapeut Martin Østergaard.

»Det er en offentlig hemmelighed, at alle forhold har problemer. Der er ingen, der beskriver det, og så sidder man og føler sig som de mest ensomme mennesker i verden. Men har man gnisten og lysten, skal man ikke give op. Som par skal vi jo heldigvis ikke være enige om alt. Det ville være alt for kedeligt,« siger Martin Østergaard.

BT har bedt fem eksperter komme med deres bedste råd til at løse udfordringerne for børnefamilien, i sexlivet, med konflikterne og i livet efter børn. Læs deres svar og test dit forhold i BT Søndag.