Lønniveauet på chefgangene i DR har længe været genstand for stor debat, og nu viser det sig, at en god portion af de ansatte på DR også tjener i den øvre ende af lønspektret.

I 2016 tjente 26 procent, svarende til godt 1.000 af DRs ansatte, nok til at betale topskat, hvilket svarer til en bruttoløn på 507.934 kroner om året - eller en løn på 42.328 kroner om måneden.

Det skriver Finans på baggrund af tal opnået gennem en aktindsigt hos DR.

Mediet har desuden foretaget en sammenligning, der viser, at lønniveauet i DR er højere end hos de to største private mediehuse i Danmark, JP/Politikens Hus og Jysk Fynske Medier. I DR var den gennemsnitlige personaleomkostning for en ansat i 2016 således 577.879 kroner om året, mens den var henholdvis 545.043 kroner hos JP/Politikens Hus og 523.439 kroner hos Jysk Fynske Medier.

Kun TV 2, der er statsejet, har højere lønudgifter på 651.429 kroner pr. ansat.

Flere eksperter påpeger, at det høje lønniveau hos det licensfinansierede DR kan give anledning til kritik.

»Disse tal bekræfter kritikken om et for højt lønniveau på DR. Der er ingen tvivl om, at DR skal have dygtige medarbejdere, så de kan levere god public service, men måske har det taget overhånd,« siger arbejdsmarkedsforsker ved RUC, Bent Greve, til Finans.

Han bakkes op af professor i økonomistyring og ekspert i offentlig forvaltning på Aalborg Universitet, Nikolaj Bukh,  der også påpeger, at man godt kan diskutere, hvorvidt det egentlig vil betyde mere for licensprisen, hvis man ser på det generelle lønniveau i DR og ikke kun på chefgangene, som typisk har været i vælten den seneste tid.

DR's økonomichef Niels Ammitzbøll mener ikke, at man kan sammenligne DR's samlede personalelønninger direkte med lønningerne i de private mediehus, men at man i stedet bør sammenligne lønningerne i mindre personalegrupper. Økonomichefen henviser desuden til en lønstatistik fra Dansk Journalistforbind, der viser, at gennemsnitslønnen for fastansatte i DR, der er medlem af forbundet, er lavere end hos de fastansatte medlemmer i JP/Politikens Hus.

Statsrevisorerne besluttede på et møde i sidste uge, at lønforholdene i DR og andre licensfinansierede medier skal granskes af Rigsrevisionen. Udover DR vil granskningen omfatte TV 2 Regionerne og Radio 24syv. Det er uklart, hvorvidt TV 2 vil være en del af undersøgelsen.