Mandag aften blev internet-hadegruppen Offensimentum lukket ned af Facebook, her var der over 100.000 medlemmer. En ny undersøgelse viser, at op mod hver femte unge er medlem af en hadegruppe på internettet.

Billeder af folk med bræk ud over sig selv, billeder af nøgne piger, dødstrusler og voldsomme memes. I gruppen Offensimentum var der frit spil, for at ytre voldsomme holdninger. Over 100.000 unge mennesker fulgte med i de voldsomme opslag, inden gruppen blev lukket ned af Facebook.

Men eksperter forklarer, at voksne ikke altid kan forstå hvordan unge mennesker kommunikerer. Grupperne er blevet et samlingssted for unge mennesker, hvor de bruger tid på at tjekke opslag, som en form for tidsfordriv. Søren Hebsgaard er en af dem, der i gennem jobbet som foredragsholder om digital dannelse, har undersøgt de unges internetvaner.

»De fleste unge følger kun med som en slags underholdning. Ligesom når de bruger Netflix, ser porno, eller kigger på Instagram. Sådan går de også på Offensimentum. Så det er bare underholdning for de fleste,« siger Søren Hebsgaard.

Undersøgelsen Dig og din smarte telefon viser, at det er omkring 16 procent af de unge i gymnasiealderen, der er medlem af en hadegruppe på internettet. Men langt de fleste er kun med i grupperne, for at se hvad de andre skriver, og kun 79 ud af de 3348 unge, har selv postet noget i en hadegruppe. Undersøgelsen er lavet af Søren Hebsgaard, der har spurgt de unge på gymnasierne om deres brug af sociale medier.

Malene Charlotte Larsen, der er lektor i Sociale Medier på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitetet, fortæller, at man skal se de voldsomme kommentarer, der kan være på Facebook, som en måde at kommunikere på.

»Der er et tydelig kløft, hvor nogle tænker ‘Sådan er det bare’ og så de voksne, der sidder og tænker, at de hårde ord er en trussel. Et billede af en galge kan eksempelvis fremstå som en trussel, men for den unge, var det bare et billede,« siger Malene Charlotte Larsen.

Et af problemerne med den hårde tone på internettet er, at personerne det går ud over, ikke har mulighed for at forsvare sig imod internettet. Men dem der sidder bag tasterne, glemmer at der sidder en ægte person i den anden ende.

»Det kan virke som om de unge, afkobler deres empati, så snart det foregår på nettet og ikke ansigt til ansigt,« siger Malene Charlotte Larsen og tilføjer, »Derfor kan de finde på at kalde andre hvad som helst, fordi de ingen relation har, og fordi de til gengæld kan få points på like-kontoen ved at vise, de tør gå over grænsen«.

Søren Hebsgaard mener dog, at det kun er nogle ganske få, af de personer der er i grupperne, som lægger hårde kommentarer og billeder ud. Og det kun er ganske få personer, der er meget hensynsløse.

»Det er nogle, som er ligeglade med, om det går ud over nogen, altså af dem der er meget grove. Jeg ved ikke, om man kan kalde dem psykopater, men det kan man måske godt.«

Begge eksperter fortæller, at de bifalder, at den store Offensimentum-gruppe nu er lukket, men at problemet med den hårde tone stadig eksistere i mange andre grupper. Rådet fra begge eksperter er, at man sørge for at italesætte problematikken i hjemmet. Og det er særligt vigtigt, at de unge bliver klar over, at man ikke behøver at følge med strømmen på grupperne.

Gode råd til opførsel på nettet

  • Tænk over, om du ville sige det samme ansigt til ansigt.
  • Sig fra, hvis andre skriver noget der overskrider dine grænser.
  • Husk på, at det du skriver, kan blive set af din arbejdsgiver og venner.
  • Du skal altid tænke på den anden person bag skærmen.

Kilde: Søren Hebsgaard, Malene Charlotte Larsen