Mere end halvdelen af dagpengeturisterne er danske statsborgere. Det viser et svar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen til Beskæftigelsesudvalget.

Det er langtfra kun østeuropæere, som tager danske dagpenge med til udlandet. Således er mere end halvdelen af dagpengeturisterne danske statsborgere. Det viser et svar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Beskæftigelsesudvalget, skriver metroxpress.

Fra andet halvår af 2013 til første kvartal af 2014 tog 937 personer danske dagpenge med til udlandet, heraf var 484 danske statsborgere, mens folk fra et land som Rumænien tæller 57 statsborgere.

»Det var dog utroligt interessant. Det punkterer i den grad den borgerlige ballon om østeuropæiske velfærdsturister. De har overdrevet frygten. Når det er sagt, synes jeg dog stadig, at man skal holde øje med området,« siger SF’s beskæftigelsesordfører, Eigil Andersen (SF).

Den samlede regning for den såkaldte dagpengeeksport var sidste år 49 millioner kroner, men det er kun et fåtal, som får et arbejde ud af deres udlandsophold. Af de 937 dagpengeturister var det nemlig kun 7,5 procent, som fik et job.

Venstre ser derfor gerne, at reglerne på området bliver ændret.

»Man kan jo spørge, om de udenlandske myndigheder overhovedet undersøger, om man rent faktisk søger. Jeg synes, man skal ændre reglerne, så dagpengesatsen er efter de leveomkostninger, der er i det land, hvor man opholder sig. Danske dagpenge kan man jo faktisk have et godt liv for i mange østlande,« siger Jakob Engel-Schmidt (V).

Tager du dine danske dagpenge med til den spanske solkyst, er forbrugerpriserne 35 procent lavere end i Danmark, mens de er 58 procent lavere i for eksempel Rumænien, viser tal fra verdens største forbrugerdatabase, Numbeo.

BNB