Normalt stoler vi på, hvad lægen siger, når han med sin hvide kittel, stetoskopet om halsen og receptblokken i hånden prædiker om sygdomme og medicin. Og vi har for det meste også tillid til skolelæreren, der retter vores børns matematikopgaver og sørger for ro og orden i klasselokalet.

Men nu viser den årlige troværdighedsmåling fra kommunikationsvirksomheden Radius Kommunikation, at der er sket et fald i danskernes tillid til netop lærerne og lægerne.

Faldet er set over de seneste år, og selvom lægerne stadig ligger højt og indtager en tredjeplads ud af de 20 faggrupper, der er omfattet af analysen, er faldet markant, vurderer seniorpartner i Radius Kommunikation Nicolaj Taudorf Andersen.

»Lægerne er faktisk faldet en del over de seneste fire år. Det er gået pænt nedad, og jeg tror, det hænger sammen med den perlerække af dårlige sager, vi har set gennem den seneste tid. Det har givet lægernes image en del ridser i lakken,« forklarer han.

Nicolaj Taudorf Andersen henviser blandt andet til polemikken omkring Region Hovedstadens akuttelefon, som flere læger i foråret blev beskyldt for at chikanere bevidst. Der har også været en del sager om lægers misbrug af forskningsmidler, og det kan også være med til at få troværdigheden til at dykke, vurderer seniorpartneren. Og derudover har der gennem den seneste tid været flere eksempler på lægefejl hos blandt andet vagtlægen og akutberedskabet.

»Det er dog vigtigt at understrege, at lægerne stadigvæk ligger oppe i den øvre ende af vores måling. Men der er ingen tvivl om, at den her nedadgående tendens er meget tydelig,« lyder det fra Nicolaj Taudorf Andersen.

Faldet i vores tillid til skolelærerne er også en tendens, der er set gennem de seneste år. Og dykket i lærernes troværdighed var særligt markant i forbindelse med lærerkonflikten i foråret sidste år, viser tallene fra Radius Kommunikation.

Men lærerne har ikke formået at vinde befolkningens tillid tilbage efter lærerlockouten, og i dag indtager de en 9. plads på troværdighedsranglisten.

»Jeg tror, det hænger sammen med implementeringen af folkeskolereformen og den heftige debat, der har været - ikke mindst fra Danmarks Lærerforenings side,« forklarer Nicolaj Taudorf Andersen og fortsætter:

»Budskabet fra lærerne har været, at de ikke rigtig ved, hvad de skal gøre, mens deres fagforening har stået og sagt, at de synes, at hele reformen er forkert. Så det kommer lidt til at virke som om, at skolelærerne modarbejder forandringer, og det kan være med til at påvirke vores opfattelse af dem. Og tilliden er altså gået jævnt nedad.«

Førstepladsen i troværdighedsmålingen indtages af sygeplejerskerne skarpt efterfulgt af dommerne, mens det er de samme faggrupper, der altid skraber bunden på de sidste pladser: Ejendomsmæglere, journalister, bilforhandlere og politikere.

Radius Kommunikation har for sjette år i træk udarbejdet troværdighedsmålingen. I år har 993 repræsentativt udvalgte danskere deltaget i undersøgelsen.

Her er de mest - og mindst - troværdige faggrupper

1. Sygeplejersker

2. Dommere

3. Læger

4. Politibetjente

5. Soldater

6. Tandlæger

7. Hjemmehjælpere

8. Pædagoger

9. Skolelærere

10. Buschauffører

11. Frisører

12. Advokater

13. Landmænd

14. Håndværkere

15. Mekanikere

16. Bankrådgivere

17. Ejendomsmæglere

18. Journalister

19. Bilforhandlere

20. Politikere

KILDE: Radius Kommunikation