Den stenrige Færch-familie placerer gang på gang sig selv i rampelyset i forbindelse med bizarre retssager og stridigheder både eksternt og internt i familien. BT har samlet et overblik her.

De er Danmarks 21. rigeste familie Og med en formuehistorie, der går helt tilbage til 1869 og grundlæggelsen af en tobaksfabrik i Holstebro, burde milliardærfamilien også for længst have lært, hvordan man holder skandalerne fra døren og - ligesom det er kutyme hos mange andre rige familie - holde sig på rette spor.

Men arvingerne til tobaksdynastiet Færch adskiller sig tilsyneladende lidt fra mange andre af Danmarks velhavere. I hvert fald ser skandale-sagerne ud til nærmest at hagle ned over den stenrige familie, der ifølge Berlinske Business seneste liste over Danmarks rigeste har en samlet formue på fire milliarder kroner.

Hustruvold, anklager for magtmisbrug, mærkelige brande, konkurser og strid om familieformuen er blot nogle af de sager, som gennem tiden har plaget familien.

For at forstå sagerne er det dog nødvendigt med et lille overblik over familiens medlemmer, der hovedsageligt er delt i to grupper – den jyske del og den sjællandske del.

Den jyske del, som også kaldes JF-gruppen efter Jærgen Færch, består af Lone Færch, der er datter af Jørgen Færch, som var med til at grundlægge og drive tobaksformuen. Hun er i dag den jyske familiefraktions overhoved. Derudover består den jyske del også af bl.a andre Merete Færch, som er Tineke Færchs datter.

Den Sjællandske del, der også benævnes som SF-gruppen efter Stener Færch, består hovedsageligt af Tineke Færch, som er enke efter Stener Færch, der var fætter til Jørgen Færch (Lone Færchs far). Stener Færch var ligeledes direktør i tobaksimperiet og var med til at skabe Skandinavisk Tobakskompagni. Til den sjællandske del hører også Erik Stener Færch, som er Tineke Færchs søn.

Stener Færch, der var gift med Tineke Færch.
Stener Færch, der var gift med Tineke Færch. Foto: Ukendt
Vis mere

1993: Færchs kronprins dømmes for Hustruvold:

En af de værste sager for Færch-familien var i 1993, da Lone Færchs storebror, Niels Færch, den daværende kronprins i Færch-dynastiet, blev tiltalt for næsten at have kvalt sin kone Lis Færch for øjnene af parrets 16-årige datter. Pigen reddede sin mor ved at slå sin far i hovedet med et brændestykke.

Begivenhederne førte til en retssag, hvor Niels Færch opsigtsvækkende blev frifundet af den lokale domstol, byretten i Holstebro. Dommen vakte postyr helt ind på Christiansborg, hvor daværende justitsminister Erling Olsen (S) helt usædvanligt blandede sig og kaldte dommen ’umoralsk’.

Præmissen for frifindelsen var nemlig, at volden var blevet en accepteret del af samlivet. Erling Olsen slog fast, at hvis voldsmænd ikke kunne dømmes for vold, så måtte loven laves om. Det blev ikke nødvendigt. Efterfølgende fik Niels Færch en dom på 40 dages betinget hæfte ved Vestre Landsret i Viborg.

Niels Færch solgte dog angiveligt sine aktier i familieimperiet efter voldsskandalen, og han har efterfølgende ikke længere været med i familiens allerinderste kreds.

Fra 1994: Ekshustru afslører liv i voldshelvede

I forbindelse med sagen om hustruvold og en efterfølgende skilsmisse fra sin mand skyndte Niels Færchs kone, Lis Færch, at give sine B-aktier videre til sine børn, Line og Jakob, inden aktierne kom med i skilsmisseboet. Og det førte til, at hun fortsatte en indædt kamp mod nogle magtfulde familiemedlemmer på sine børns vegne, har Berlingske tidligere beskrevet.

Faktisk stod både Lis Færch og børnene frem i en artikel i Berlingske og fortalte om deres år i voldshelvede.

Lone Færch i 2014, da hun skal vidne i retssagen mellem Tineke Færch og Merethe Færch.
Lone Færch i 2014, da hun skal vidne i retssagen mellem Tineke Færch og Merethe Færch. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

1994 – og frem: Anklager om magtmisbrug

Og Færch havnede endnu en gang i medierne, da Lis Færch dragede famlieoverhovedet Jørgen Færch ind i en sag om magtmisbrug. Lis Færch anklagede ifølge Berlingske Jørgen Færch for at have misbrugt sin bestyrelsesformandspost i Vestjysk Bank til at få adgang til hendes børns aktier, der lå i et depot i banken. Jørgen Færch skulle ifølge anklagen havde sat en påtegning på, om at aktierne først måtte sælges, når børnene blev 30 år.

Sagen kom i Pengeinstitutklagenævnet, men det viste sig efterfølgende, at aktierne i forvejen havde haft en 30 års klausul.

Men dermed sluttede krigen mellem Lis Færch og andre medlemmer af den magtfulde familie ikke. Den fraskilte kvinde stod nemlig også frem kort tid efter og fortalte i Ekstra Bladet, at Færch-familien havde forsøgt at købe sig kontakt til hendes søn bag hendes ryg. Familien havde angiveligt brugt drengens klasselærer til at spørge, om drengene ville modtage julegaver og have kontakt med sine fætre og kusiner. Drengen svarede dog nej.

 

1992 – 1999: Mærkelige brande plagede familien

Også en mistanke for brandstiftelse er sat i forbindelse med den rige familie fra Holsterbro-egnen.

I 1980 brændte Niels Færchs landsted syd for Aarhus, og efterfølgende brændte også hans industriejendom i Nr. Vissing. Og i 1992 var det så en del af Færch-huset, der var Færch-koncernens centrale ejendom i Holsterbro, der brændte. Politiet konstaterede, ifølge Berlingske, at branden var påsat, men sagen blev derefter hurtigt henlagt som en fyrværkeribrand.

I slutningen af 1990’erne blev Lis Færchs hjem forsøgt brændt af. Politiet oplyste til Ekstra Bladet, at man betragtede branden som en af mange pyromanbrande, der på det tidspunkt hærgede Holstebro.

1997: Søster går til angreb på familien

Også det tidligere familieoverhoved Jørgen Færchs søster, Annelise Færch, har været indblandet i en krig med familien. Det skete, da hun i midten af halvfemserne ville sælge nogle værdifulde aktier i familieimperiet. Efter sagen om hustruvold havde Niels Færch også solgt sine aktier, og da aktierne skulle tilbydes familiemedlemmer først, blev de solgt til andre familiemedlemmer til kurs 3-4.000 kr. Da Annelise Færch ville sælge sine aktier, ville familien dog kun tilbyde hende kurs 2.000 for aktierne, hvilket den fraskilte mor til tre dog ikke ville acceptere, skriver Berlingske.

Tineke Færch ses her med sin søn Erik Stener Færch
Tineke Færch ses her med sin søn Erik Stener Færch Foto: Claus Bech
Vis mere

Hun endte med bringe sagen for voldgiftsretten, der endte med at fastsætte kursen til 8000, skrev Børsen. De rige familiemedlemmer ville dog ikke give så meget for aktierne, og de endte med at blive solgt uden for familien.

2008: Stenrig enke stævner datter

I 2008 var det den sjællandske gren af familien, der kom på forsiderne, da Tineke Færch, der er enke efter tobaksarvingen Stener Færch, stævnede sin datter Merete for at have snydt sig i en aktiehandel.

Først stævnede enken sine advokater i sagen, da hun mente, at de havde rådgivet hende dårligt, og siden endte hun med at stævne sin datter.

Sagen drejede sig om, at Tineke Færch i 2006 solgte en stor post A-aktier i familiedynastiet til sin datter for 57 millioner kroner, men at aktierne efterfølgende viste sig at være meget mere værd. Den rige enke mente, at hendes daværende advokat Lind Cadovius havde tilbageholdt væsentlig information for hende, der ville havde haft indflydelse på hendes beslutning om at sælge.

Sagen trak ud i årevis, og blev først afgjort i 2015, hvor Tineke Færch ikke fik medhold i, at datteren havde snydt hende for 273 millioner kroner, som moderen ellers mente. Hverken byretten eller Landsretten gav Tineke Færch medhold.

2013: Konkurs og trussel om tvangsauktion

Niels Færch havde i en periode levet under mediernes radar, men i 2013 var han tilbage i rampelyset. Efter sin exit fra familien ernærede han sig ifølge Ekstra Bladet som ejendomsmatador, hvilket dog førte til, at han i 2013 gik konkurs med en ejendomskoncern. Det medførte en gæld til Vestjysk Bank på over 200 millioner.

I forbindelse med konkursen blev hans restaurant i Nibe også begæret på tvangsauktion.

Tineke Færch foran Retten i Helsingør.
Tineke Færch foran Retten i Helsingør. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Og Niels Færch var ikke den eneste, der måtte lide under konkursen. Også hans nye kone, Helle Lykke Færch, blev ifølge finanswatch.dk rodet ind i sagen. Hun havde nemlig overtaget to af sin mands selskaber, der endte med at blive erklæret konkurs.

2013: Krigen om Færch Plast

Men Niels Færch var ikke alene om at få placeret Færch-dynastiet i medierne i 2013. Familien hængte atter engang deres beskidte vasketøj til offentligt skue, da den sjællandske del af familien i en meget kontroversiel og opsigtsvækkende avisannonce, som de indrykkede i Dagbladet Holsterbro, beskyldte den jyske gren af familien for at lyve.

Begge grene af familien ejede på det tidspunkt aktier i emballagevirksomheden Færch Plast, som familien havde sat deres penge i efter, at de havde solgt Skandinavist Tobakskompagni. Og ifølge den sjællandske del af familien pønsede den jyske gren på at sælge Færch Plast. Det afviste Lone Færch dog i 2013

'Færch Plast er ikke til salg,' skrev hun i en mail til Dagbladet Holsterbro.

Det troede den sjællandske del af familien dog ikke på. Og mistroen var tilsyneladende berettiget.For i februar 2014 blev Færch Plast solgt til kapitalfonden EQT.

2014: Groft bedrageri

Heller ikke 2014 blev et år uden Færch i medierne. Denne gang var det igen Niels Færch, der måtte en tur i retten – nemlig i Københavns Byret, hvor han var tiltalt for groft bedrageri i en tilståelsessag, skrev Ekstra Bladet.

Niels Færch, der var dengang 62 år, dukkede dog aldrig op i Retten.

2015-2016. Enke i retssag mod Melodi Grand Prix-vinder

I 2015 var det Tineke Færch, der gang på gang var i medierne, da den føromtalte retssag mod hendes datter atter engang var for retten – nemlig for Østre Landsret, hvor moderen atter tabte.

Men Tineke Færch var dog også retten i forbindelse med en anden sag, og der havde hun større succes. Det var nemlig mod hendes mangeårige rådgiver, Michael Teschl. Og den sag er lige så bizar som resten af sagerne i Færch-familien.

For egentlig var det Michael Tesch, som er kendt for at være tidligere Melodi Grand Prix-vinder, der sagsøgte Tineke Færch, som han mente havde snydt ham for løn og fratrædelsesgodtgørelse. Men i stedet blev han selv dømt for uberettiget at have brugt nogle af enkens penge i forbindelse med oprettelse af nogle selskaber.

Også den tidligere sangstjerne Michael Teschl er blevet draget i en retssag mod Tineke Færch.
Også den tidligere sangstjerne Michael Teschl er blevet draget i en retssag mod Tineke Færch. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Michael Teschl mener dog ikke selv, at dommen, der blev afsagt i december, er retfærdig, og han har derfor anket den til Landsretten. Desuden er han kommet med et hårdt modsvar til Tineke Færch på facebook.

»Jeg har selv valgt at beskæftige mig professionelt med utraditionelle, bizarre og til tider dybt aparte personligheder. Det kan både være spændende, lærerigt og udfordrende, men når man arbejder med den slags, følger der selvfølgelig ditto bizarre situationer med. Sådan er det – og dette er sandelig én af dem,' skriver han og antyder dermed, at den hans tidligere arbejdsgiver Tineke Færch også skulle høre til de 'utraditionelle, bizarre og til tider dybt aparte personligheder,« som han omtaler.

Dommen blev afgivet i december 2015, men sagen har først fået offentlig omtale i medierne i april 2016.