Neurokirurgen Benedicte Dahlerup endte ufrivilligt midt i orkanens øje, da hun i efteråret 2012 medvirkede i DR-dokumentaren ’Pigen der ikke ville dø’ om den dengang 19-årige Carina Melchior.

Benedicte Dahlerup blev lagt for had, fordi hun sammen med sin stab valgte at slukke for Carina Melchiors respirator og tale med hendes familie om at give hendes organer videre. Det kom dog ikke så langt, da der i stedet skete et mirakel. Carina Melchior vågnede af sig selv. Nu fortæller Benedicte Dahlerup for første gang sin version af sagen.

Læs også:

Det har været to smertefulde år for den i dag 66-årige neurokirurg Benedicte Dahlerup. Efter sin medvirken i DR-dokumentaren modtog hun utallige hademails, ligesom hun til sidst måtte sygemelde sig fra sit arbejde, som hun senere valgte helt at fratræde. Det fortæller Benedicte Dahlerup selv i et interview i Dagens Medicin.

I interviewet fortæller Bente Dahlerup om, hvordan dokumentaren og det efterfølgende forløb har haft store konsekvenser ikke bare for hendes arbejdsliv, men i særdeleshed for hendes privatliv.

»Fysisk, psykisk, økonomisk og karrieremæssigt har det kostet mig rigtig meget. Og det er ikke færdigt endnu,« siger hun i interviewet med Dagens Medicin og henviser til, at hun afventer en endelig kendelse i sagen fra Sundhedsnævnets Disciplinærnævn, som forventes i den kommende uge. Samtidig er hun fortsat sigtet af politiet efter autorisationslovens paragraf 75, som omhandler tilsidesættelse af pligter.

I interviewet redegør Benedicte Dahlerup nøje for de beslutninger, hun sammen med sine kolleger på Aarhus Universitetshospital traf i hele forløbet op til beslutningen om at standse Carina Melchiors respiratorbehandling og begynde samtalen med familien om organdonation. Det var netop især Benedicte Dahlerups iver efter at overtale familien til at lade Carina Melchior blive organdonor, der dengang faldt mange for brystet.

I maj i år udtalte Patienterstatningen, at behandlingen af Carina Melchior på to afgørende tidspunkter efter deres opfattelse var ’væsentligt under normen for almindelig anerkendt faglig standard’. Men Benedicte Dahlerup mener stadig den dag i dag, at hun og hendes kolleger traf de rigtige beslutninger.

Læs også:

»Nej, der er ikke begået nogen fejl, hverken af mig eller andre,« siger hun direkte i interviewet med Dagens Medicin.

Benedicte Dahlerup blev uddannet fra Københavns Universitet i 1975 og har siden 1985 beskæftiget sig specifikt med neurokirurgi. Når Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn i næste uge kommer med deres kendelse, sender Benedicte Dahlerup en hel bog på gaden, hvori hun fortæller hele sin version af sagen.

BT forsøgte fredag forgæves at komme i kontakt med Benedicte Dahlerup.

Fakta:
- Dokumentaren ’Pigen der ikke ville dø’ skabte i efteråret 2012 stor debat, da den blev sendt på DR.

- I dokumentaren følger man den 19-årige Carina Melchior, fra hun bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital efter en trafikulykke i oktober 2010, til hun til lægernes store overraskelse vågner af sin koma og nogle uger senere begynder på genoptræning på Hammel Neurocenter.

- Det var lægernes meddelelse til Carina Melchiors familie om, at deres datter efter al sandsynlighed ikke ville overleve, og at de derfor burde overveje organdonation, der vakte forargelse.

- I oktober sidste år fik Carina Melchior udbetalt en skønsmæssig erstatning på 552.000 kroner til dækning af de mén og det erhvervsevnetab, hun pådrog sig.

- Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn forventes at komme med en endelig kendelse i sagen i næste uge.