Lyt til artiklen

BT Søndag fylder et år. Vi markerer fødselsdagen med et gensyn og nye historier med en række af de fantastiske mennesker og liv, vi har været tæt på.

Efter 47 år under åben himmel har 86-årige Hardy Hedager fundet sig til rette i en skurvogn

Jaja, det roder jo lidt, undskylder Hardy Hedager, der har fået uventet besøg.

Han byder indenfor i sit nye hjem, en skurvogn, som han nu har beboet i i to måneder.

Den gamle landstryger, der er fyldt 86, siden vi besøgte ham sidst, har levet under åben himmel siden 1965 og boet fast i en grøft ved Roskildevej udenfor Hedehusene de seneste otte år. Men i januar, da vinteren var på sit strideste, fik han nok. Han kunne ikke længere holde varmen i sin lille hule i grøften. Og manden, der i årevis har takket pænt nej til alle tilbud om husly, formulerede et spinkelt ønske. Han kunne godt tænke sig en skurvogn.

Den hjalp kommunen ham gladeligt med. Og selskabet, der ejer vejkanten, hvor Hardy holder til, gav lov til, at der blev opstillet en gammel trævogn, som eneboeren ønskede sig.

Læs mere om Hardy:

Her to måneder senere er den blevet indtaget af den gamle. Det er et beskedent hjem med et bord, en stol, en seng og en gasovn, som han er blevet vældig glad for. Da han tændte den i går, var der dog ikke mere krudt i den. Og selvom der egentlig er lunt i vognen i dag, synes han, det er lidt koldt. Selv en hærdet overlever bliver jo ældre.

Gider ikke mere

- Det var en voldsom vinter, erkender den fåmælte eneboer og suger i sin cerut.

Da han sov i hulen - et leje af kvas, gamle aviser, tæpper og paller under en presenning - begyndte han hver morgen med at tænde et bål udenfor og lave morgenkaffe. Men det gider han ikke mere. Det er for koldt. Nu får han en termokande kaffe af naboen af og til. Det må række, til det bliver forår, mener han.

Men han går stadig sin daglige tur ind til Hedehusene efter proviant. Man må jo holde sig i gang, fastholder den 86-årige, der tidligere travede på landevejene med alt sit habengut i en trillebør.

Læs mere om Hardy:

Et simpelt liv

Han sover stadig fuldt påklædt i sit termotøj, de store støvler og huen, hvorunder håret er rullet om hovedet og hjælper med at holde på varmen.

- Jojo, det går såmænd meget godt, siger han og takker pænt nej, da vi spørger, om han mangler noget.

Han trives stadig bedst med et simpelt liv på sine helt egne præmisser.

Til BT Hardy

BT besøgte Hardy Hedager første gang i september og beskrev hans særlige livsvalg. Han blev født 5. marts 1927 og voksede op på Gartneriet Godthåb, der lå i det nuværende Albertslund. Han blev udlært i gartneriet, men da faderen døde, blev det solgt for næsen af Hardy. Der er blevet gisnet om, at tabet af faderen og gartneriet, som han var opdraget til at skulle overtage, slog alvorlige skår i et skrøbeligt sind. Hardy blev slået ud af kurs. Og da han nogle år senere var blevet fyret og stod uden en krone på lommen, begyndte han at gå. Og det blev han ved med, indtil benene blev trætte, og han altså slog sig ned ved Hedehusene. Få kilometer fra jorden, der skulle have været hans.

Læs mere om Hardy:

’Peter Landevej’, som han også kaldes, har været indlagt på psykiatrisk hospital flere gange. ’Karakterafviger’, kaldte de ham dengang. Men Hardy, der sandsynligvis er landets ældste hjemløse, klarer sig altså fint, når bare han får lov at gøre det på sin egen måde.

Til BT Hardy