De fleste danskere har i dag en smartphone i lommen. Den kan gå på nettet, optage film og tage knivskarpe billeder. Det kan få os til at glemme en svunden tid, hvor en sej telefon ikke kunne meget andet end at vibrere og sende sms'er.

Derfor har BT samlet de otte sejeste mobiltelefoner fra de glade 90ere. Tag med på et nostalgisk tilbageblik på de modeller, du pavestolt viste frem i klasseværelset, mens du hentede nye ringetoner med Backstreet Boys eller Spice Girls.

Nokia 3210

Tilbage i 1999 sendte Nokia denne model på markedet. Den 153 gram tunge sag blev lynhurtigt vanvittig populær. Den har solgt 160 millioner enheder og er en af de bedst sælgende telefoner gennem tiderne. Det var den første masseproducerede telefon med indvendig antenne og aftvang respekt i danske klasseværelser.

3210-modellen havde det legendariske spil, Snake, installeret. Spillet fjernede rigtig mange elevers fokus fra kedelige undervisningstimer i de danske klasseværelser for 16 år siden. Samtidig kunne man hente nye ringetoner ned på telefonen og få uhyre primitive bippende udgaver af tidens hits.

Telefonen kunne samtidig gøres personlig via farvestrålende covers i alverdens farver og motiver.

Motorola StarTAC

Denne model var den første 'klaptelefon' på markedet og satte nye standarder for datidens design. Motorola var og blev lillebror til Nokia, men denne telefon blev trods alt solgt i 60 millioner eksemplarer.

Motorola StarTAC vejede blot 88 gram og var den mindste telefon på markedet, da den kom i 1996. Samtidig var det en af de første masseproducerede telefoner, der kom med den revolutionerende feature, vibratoren, der senere blev standard i alle telefoner.

I 1996 skulle man dog grave dybt i lommerne for at erhverve sig denne model. Den kostede 1000 dollars ved lanceringen for 19 år siden.

Ericsson T28

De dyre drenges favorit fra 1999. Dette vidunder af en klaptelefon på blot 81 gram var tidens letteste og tyndeste mobiltelefon. Modsat Nokia beholdt Ericsson den synlige antenne for et mere klassisk design.

Den havde en karakteristisk lille LCD skærm og automatisk klap og havde den smarte funktion, at der kunne puttes to forskellige batterier i. Et normal slim-line batteri og et meget tyndt batteri - dog med lavere levetid.

Nokia 3310

Efterfølgeren til Nokia 3210. En model, der også er gået over i historien som en af de helt store klassikere. Den blev lanceret i 2000 og har solgt svimlende 128 millioner eksemplarer.

Modellen blev designet i Nokias domicil i København og var lidt lavere og lå bedre i hånden end sin forgænger, 3210. Den vejede 133 gram og kom med nyskabende features såsom lommeregner og stopur. En ny version af tidsrøveren Snake, Snake 2, var også med.

Samtidig kunne man nu sende SMSer på op til 459 tegn og havde mulighed for stemmeopkald. Trenden med farvestrålende covers, eller fronte, som det hed dengang, fortsatte fra 3210, ligesom der igen kunne hentes alverdens primitive ringetoner fra nettet via sms.

Nokia 8210

Denne finske Nokia-perle var til dem, der var for seje til 3210-modellen. Den kom på gaden i slutningen af halvfemserne, mens alle talte ned til dommedag og frygtede det store it-nedbrud, når år 1999 blev til 2000. Det skete som bekendt ikke, så indehaverne af den lille, frække 8210 kunne også i det nye årtusinde glæde sig over et cover, der kunne udskiftes, så de kunne flashe alverdens pang-farver. De lykkelige ejere af dette pragtstykke af en mobiltelefon kunne desuden prale af, at kalenderfunktionen havde plads til hele 50 noter - og telefonbogen var også helt fremme i feltet med plads til din mors nummer og 249 andre.

Siemens C25

Selv om denne hotte telefon først kom i butikkerne i 1999, havde Siemens endnu ikke opdaget, at alle ville have telefoner med en antenne, der ikke stak i vejret. Måske derfor nåede den aldrig at toppe nogen lister – hverken for salgstal eller for designpriser. Til gengæld kan de fleste børn af 90’erne huske, at mindst en af deres klassekammerater rendte rundt med denne telefon, der i modsætning til nutidens noget tungere smartphones kun vejede 135 gram. Desuden kunne man udover udgaven i grøn få en særdeles fræk gul udgave af C25.

Alcatel Easy

En anden mobiltelefon, som bestemt heller ikke vandt priser for ynde, var denne Alcatel-mobil fra 1998, som enhver tankstation med respekt for sig selv tilbød med tilhørende startpakke fra Debitel. Og så var den solid og kunne holde til lidt af hvert – i modsætning til nutidens skrøbelige telefoner. Og så kunne Alcatel-ejere glæde sig over en helt særlig feature. Telefonen kunne kun klare 3 timers taletid og 70 timers standby-tid. Men løb man tør for strøm uden sin oplader i tasken, så kunne man bare smutte i kiosken. Telefonen kunne nemlig fungere med helt almindelige AAA-batterier.

Ericsson GA628

En telefon fra dengang Ericsson ikke var blevet gift med Sony, og stadig var på toppen af mobilmarkedet. 628eren var blandt de første, som ejeren kunne tilpasse sin egen smag. Den mere konservative ejer kunne nøjes med det normale Ericsson-blå cover, mens de mere eventyrlystne kunne kaste sig ud i alt fra røde, gule eller regnbuefarvede covers. Ganske revolutionerende fik alle købere fire forskellige covers med, så de kunne skifte cover efter humør. Mens mulighederne for at style sin egen telefon var store, vil de færreste længes efter funktionerne i denne 1996-telefon. Der var for eksempel hverken spil eller vækkeur indbygget i telefonen.