I 2012 fik sagen om adoptionsbarnet Amy Steen enorm bevågenhed, da den dengang 11-årige pige modvilligt blev tvangsfjernet fra sin plejefamilie. Tvangsfjernelsen blev filmet af plejefamilien og endte med at sætte fokus på adoptionssystemet. Nu er Amy Steen rejst hjem til sin biologiske mor i Etiopien.

Det var et hjerteskærende øjeblik, da en skrigende Amy Steen blev tvunget ud af armene på sin plejefamilie og slæbt ud i en bil af pædagoger fra Næstved Kommune. Det var så voldsomt, at Børns Vilkår senere melder Næstved Kommune til politiet for vold. Optagelserne spredte sig som en steppebrand, og de danske medier fik øjenene op for Amys sag.

Amy Steens historie var sammen med TV2s dokumentar 'Mercy Mercy - adoptions pris' om søskendeparret Masho og Roba i 2012 med til at kaste det første lys over skandaler i adoptionssystemet.

Tre år forinden blev den dengang 9-årige Amy Steen adopteret til Danmark sammen med sin søster af et dansk forældrepar, angiveligt fordi hendes biologiske mor, Genet Kedir, troede hun skulle dø af HIV, og derfor blev lokket til at afgive sin datter, skriver TV 2.

Men hendes alder gjorde, at hun aldrig faldt til hos sine nye forældre. Skænderierne eskalerede, og til sidst kunne parret ikke længere rumme Amy Steen. Hun blev frivilligt anbragt hos en plejefamilie.

Her kan du se øjeblikket, da Amy Steen bliver tvangsfjernet fra familien. Artiklen fortsætter under videoen.

Men i 2011 gik Amy Steens sag i hårknude. Hun blev fjernet fra plejefamilien og anbragt i en døgninstitution i tre måneder, inden hun fik lov til at vende hjem til sin plejefamilie igen.

Siden har Amy Steen levet det, der for de fleste må betegnes som et ganske normalt teenageliv med skole og venner.

Men i vinterferien for godt seks uger siden fortalte Amy Steen sin plejemor, Hanne Keller, at hun ville tage til Sverige. Hun ville ikke fortælle, hvad hun skulle i Sverige, eller hvem hun skulle besøge, og det skuffede Hanne Keller, der ifølge TV 2 har et kærligt forhold til Amy Steen.

Kort tid efter Amy Steen var taget af sted, blev plejemoren kontaktet af en mand fra organisationen Against Child Trafficking, der fortalte, at han og Amy Steen nu befandt sig i Dubai, og at de ville rejse videre til Etiopien.

Siden har Amy Steen befundet sig i det østafrikanske land, og Hanne Keller ved ikke, om hun nogensinde får sin plejedatter at se igen.

Den biologiske mor vil have hende hjem

Da Amy Steen blev adopteret til Danmark, var hun ifølge papirerne ni år, men senere vurderede læger, at hun nærmere var 10-11 år, da hun blev fjernet. Alderen medførte også, at Amy Steen var bevidst om, at hun blev fjernet fra sin mor, hvorfor hun i dag også vil kaldes ved sit etiopiske navn Tigist.

Og selv om Amy Steen i al den tid hun har befundet sig i Danmark har haft et brændende ønske om at besøge sin biologiske familie, så har Ankestyrelsen afgjort, at hun ikke må besøge dem, før hun er myndig. Men det har tilsyneladende ikke holdt hende tilbage

»Hun har savnet dem så sønderknusende meget. Hun har været fyldt af så meget sorg og savn,« fortæller Hanne Keller til TV 2.

Selv fortalte Amy Steen til BT i oktober 2015, at hun vil besøge sin mor, så snart hun blev 18.

»De fleste unge mennesker glæder sig til at blive 18 år, så de kan feste og hygge sig. Jeg glæder mig bare til, at jeg endelig kan bestemme over mit eget liv. Det første, jeg vil gøre, er at tage ned til min mor. Det bliver på selve dagen,« fortalte hun og fortsatte:

»Jeg er bange for at miste hende. Og det er også derfor, jeg ikke kan vente to og et halvt år med at se hende igen. Kommunen siger, de godt forstår mig. Og det er det, der gør mig allermest vred. For hvorfor må jeg så ikke se hende? Men det tillader de ikke.«

Amy Steen da hun stadig befandt sig i Danmark.
Amy Steen da hun stadig befandt sig i Danmark. Foto: Sara Gangsted
Vis mere

Ifølge TV 2 blev Amy Steens biologiske mor lokket af såkaldte børnehøstere til at sælge Amy Steen i den tro, at hun selv var dødelig syg. Til gengæld fik hun lovning på, at hun kunne holde kontakten til sin datter. Et fænomen, der tilsyneladende er udbredt på disse kanter.

Siden bortadoptionen er Amy Steens biologiske mor blevet rask og har involveret både de danske og etiopiske myndigheder i sagen for at få annulleret bortadoptionen.

»Jeg vil gøre både de etiopiske og de danske myndigheder opmærksomme på, hvad mine børn er blevet udsat for og have dem fjernet fra deres adoptivforældre. Derfor er jeg gået rettens vej,« sagde Genet Kedir til TV 2 i 2014.

Den sag har kørt lige siden, men torsdag skulle der falde dom i sagen, der kan betyde, at Genet Kedir - foruden at være biologisk mor - også vil være Amy Steens juridiske mor, hvilket vil betyde, at Amy Steen ikke længere behøver sit turistvisum for ikke at blive smidt ud af Etiopien, men kan blive der på ubestemt tid og aldrig vende tilbage til Danmark.

Vil gerne tilbage

Selv om Hanne Keller i den grad tvivler på, at Amy Steen nogensinde vil vende mod det kolde nord, så skulle Amy Steen angiveligt selv være interesseret i at komme tilbage til Danmark.

Ifølge en repræsentant fra Against Child Trafficking, som TV 2 har talt med, så vil Amy Steen nemlig gerne til Danmark igen, hvor hun har sin søster, skole og venner.

Og til BT har Amy Steen også tidligere fortalt, at både hende og hendes biologiske mor ønsker, at hun bliver i Danmark.

»Både min mor og jeg ønsker, at jeg bliver i Danmark,« sagde hun, men pointerede at hun havde ret til at se sin biologiske mor.

Det skal dog være sikret, at hun må besøge sin familie igen, og hun må se sin otte-årige lillesøster, der stadig bor hos sine adoptivforældre her i Danmark, forlyder det.

Ifølge TV 2 vil en dom i Etiopien ikke nødvendigvis have nogen betydning i Danmark, hvorfor dommen ikke nødvendigvis vil have nogen retskraft i Danmark.

Hanne Keller har ikke hørt fra sin plejedatter, siden hun tog til Etiopien.

»Jeg er forundret over, at hun ikke har ringet, men det er okay. Hun ved, at vi er der for hende. Det er okay, at hun slipper Danmark lige nu for at finde ud af, hvad det er, hun kommer fra. Det er okay, selvom vi savner hende ubeskriveligt meget. Det gør hele familien. Vi ved ikke, om hun kommer tilbage - vi kan kun håbe,« siger Hanne Keller til TV 2.