Den dansk adopterede 16-årige Amy Steen, som oprindeligt er fra Etiopien, flygtede i januar til Etiopien, da hun savnede sin biologiske familie og følte sig svigtet af de danske myndigheder. Nu er hendes situation så tilspidset, at hun sender et hjerteskærende budskab om hjælp, fortæller hun til BT i sit første interview i lang tid.

»Myndighederne har svigtet mig, siden jeg flyttede til Danmark, og det er ikke noget nyt. Men det betyder ikke, at det ikke sårer mig eller overrasker mig, når det sker igen og igen, for jeg er jo et menneske. Selvfølgelig er jeg det,« siger hun.

Det var frygtelige scener, der rullede over skærmen, da hele Danmark var vidne til, at Amy Steen skrigende blev tvunget ud af armene på sin plejefamilie og slæbt ind i en bil af pædagoger fra Næstved Kommune. Her var hun blevet anbragt efter at være blevet fjernet fra hendes danske adoptivforældre, hvor hun ikke kunne falde til, da hun blev adopteret i 2012.

Det blev historien om en ni-årig pige, hvis adoption gik helt galt og som har kæmpet med de danske myndigheder lige siden. I dag er hun 16 år. Hun blev bortadopteret af sin etiopiske mor som ni-årig, da moderen var for syg og for fattig til at tage sig af hende.

Men det kan i nogle tilfælde være meget svært at falde til i et helt nyt land, når man er vokset op med et andet sprog og sin biologiske familie.

»Jeg føler, jeg hører til her i Etiopien. Jeg savnede min familie virkeligt meget,« fortæller Amy i en telefonforbindelse fra Etiopien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er Amy med sin etiopiske familie - mor og søstre.
Her er Amy med sin etiopiske familie - mor og søstre.
Vis mere

I januar flygtede Amy så til Etiopien i nattens mulm og mørke, da hun savnede sin familie dernede, men de danske myndigheder billigede det ikke. Hun tog blandt andet derned for at vidne i en retssag, hvor en etiopisk domstol endte med at annullere hendes danske adoption - det samme skete for en anden pige - Masho, som også måtte placeres i en døgninstitution, da hendes adoption gik galt. Det kunne hele Danmark også følge i dokumentaren 'Adoptionens pris.'

Men Danmark anerkender ikke den etiopiske dom, og myndighederne har forbudt Amy at besøge sin etiopiske familie. Det fik hun understreget igen, da hun tog tilbage til Danmark i foråret for endnu engang at forsøge at tale med myndighederne om at bo i Danmark, men at få lov til at besøge sin familie indimellem. Men det modsatte de sig.

Hun flygtede igen til Etiopien, hvor hun opholder sig nu, men da hun kom tilbage, måtte hun stå ansigt til ansigt med endnu et tab. For den by, som hendes biologiske mor havde lejet et hus i, blev udsat for en stormflod.

»Der var 40 mennesker, der døde, og den eneste grund til, jeg og min familie overlevede, var, at vi ikke var hjemme. Men huset blev skyllet væk, så nu har vi ikke noget sted at bo. Den danske ambassade betalte for et hotel en enkelt nat, men ellers gør de ingenting. Jeg vil bare gerne have et sted at bo,« siger hun.

Amy i sin mors hus, som nu er skyllet væk i en stormflod.
Amy i sin mors hus, som nu er skyllet væk i en stormflod.
Vis mere

Hun var i kontakt med den danske ambassade efter oversvømmelsen, og de betalte for en enkelt nat på et hotel, men mere vil de ikke gøre, så længe hun opholder sig i Etiopien mod de danske myndigheders vilje. Så nu lever hun som hjemløs og bor hos tilfældige venner eller slægtninge på må og få.

»Da jeg var i Danmark igen, havde jeg en samtale med min sagsbehandler, og den var ikke særlig god. Det er de aldrig. De vil gerne bestemme, at jeg skal tilbage til Danmark, men det vil jeg gerne selv bestemme. De vil have mig i en ungdomsbolig. Det er, hvad de siger. Men tænk, at det skulle være bedre for mig at bo alene i en ungdomsbolig end at være sammen med min mor og min søster hernede.«

BT har gennemlyttet en samtale, som Amys juridiske repræsentant fra organisationen Against Child Trafficking, Arun Dohle, har haft med en medarbejder i Næstved Kommune, som forklarer, at de ikke vil gøre noget, så længe Amy opholder sig i Etiopien.  Og det skriger til himlen, at myndighederne ikke vil hjælpe Amy efter oversvømmelsen, mener Arun Dohle.

»Du kan ikke bare sætte en 16-årig på gaden. De ved, at hun ønsker at være i Etiopien, det har de vidst i mange år. De kan ikke bare opgive ansvaret. Det er livstruende for en 16-årig at leve på gaden. Det er ikke en ansvarlig måde at opføre sig på fra de danske myndighedernes side,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Amy sammen med sin etiopiske mor Genet
Amy sammen med sin etiopiske mor Genet
Vis mere

BT har fulgt sagen gennem flere år og har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Næstved Kommune og Statsforvaltningen, men hver gang med beskeden om, at man ikke kommenterer på konkrete sager.

Vil bygge hus til sin biologiske mor

Ikke engang sine briller har Amy længere, da hun har glemt dem hos sine adoptivforældre i Danmark, der stadig ikke har sendt dem til hende i Etiopien, så hun kan ikke læse bøger eller skrive på en computer.

Nu ønsker Amy blot, at hun kan få tag over hovedet med sin familie og begynde på en uddannelse. Hun går ikke i skole i øjeblikket på grund af de svære omstændigheder.

»Det eneste, jeg ønsker, er, at skaffe et nyt hus til min mor og starte i skole. Jeg er meget forvirret, og jeg føler mig svigtet.«

Derfor har Amy nu startet en indsamling for at rejse midler til et hus til sin mor. Her skriver hun.

»Jeg er Amy Rebecca Steen, og jeg blev adopteret fra Etiopien til Danmark, da min mor var fattig og alvorligt syg. Mine adoptivfamilie behandlede mig ikke godt, og jeg endte i myndighedernes varetægt. Den danske stat forbød mig at rejse til Etiopien og besøge min familie,« starter det hjerteskærende indlæg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Amy sammen med sin søster Bety.
Amy sammen med sin søster Bety.
Vis mere

Hun fortæller, hvordan myndighederne igen og igen forbød hende at rejse, men at hun to gange alligevel har taget turen til Etiopien med hjælp fra Against Child Trafficking. Men så fik hun nok.

»Jeg savner dem så meget. Til sidst kunne jeg bare ikke mere og tog til Etiopien. Min mor lejede et lille hus, men nu er det skyllet væk med oversvømmelserne. Vi har brug for et hus i vores hjemby. Men min mor er syg og kan ikke opretholde en normal indkomst.«

Derfor beder hun nu folk om at hjælpe med indsamlingen med den gribende besked.

»Jeg har brug for at få fred i sindet, og at min mor og søstre får det godt, så jeg kan koncentrere mig om min uddannelse. Please hjælp os.«