Hver syvende svarer i en undersøgelse, at de har fået stillet en diagnose på en sygdom, som ingen kan måle, veje eller finde. Det er en af de allermest oversete problemstillinger i sundhedsvæsenet, mener professor.

De bliver kastet rundt i det danske sundhedsvæsen. Og mange af dem har opsøgt adskillige speciallæger for at få hjælp. Alligevel har lægerne svært ved at finde ud af, hvorfor patienterne oplever smerter, gener og ubehag i så udpræget grad, at mange forlader arbejdsmarkedet og bliver socialt påvirkede.

Hver syvende voksne dansker har på et tidspunkt fået stillet en af de diagnoser, der bliver betegnet som såkaldte funktionelle lidelser. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt flere end 4.000 danskere, der er lavet for TrygFonden. Det skriver Politiken.

Betegnelsen funktionelle lidelser dækker over diagnoser som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, duft- og kemikalieallergi og irritabel tyktarm. Diagnoser, som ingen kan måle, veje eller finde.

Og hver fjerde dansker oplever alvorlige og meget generende symptomer, som varer mindst et halvt år, uden at de har kunnet få en forklaring fra lægerne, viser undersøgelsen.

»Funktionelle lidelser er en af de helt store og allermest oversete problemstillinger i det danske sundhedsvæsen. Vi taler om hundredtusindvis af danskere med folkesygdomme, der bliver stedmoderligt behandlet i systemet. Der er altså ikke tale om indbildt sygdom,« siger professor Per Fink, leder af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital, til Politiken.

Undersøgelsen viser, at det oftest er kvinder, der får stillet en af de syv funktionelle diagnoser, som undersøgelsen spørger til. Andelen af mænd og kvinder, der har oplevet de langvarige gener, uden at lægerne har kunnet give en forklaring, er lige stor.

»Vi skal væk fra, at det er indbildt syge. Tænk, hvor frustrerende det må være, hvis du virkelig oplever de værste smerter, og hverken dine omgivelser eller din læge tror på dig. Vi har set horrible sager. Derfor kalder jeg dem også lidt firkantet for de udstødte i vores sundhedssystem,« siger Per Fink til Politiken.

Der er høring på Christiansborg om de funktionelle lidelser onsdag.