____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Med henvisning til force majeure - en ekstraordinær sitatuion, som slagteriet ikke har kontrol over - har Danish Crown sendt alle timelønnede medarbejdere på slagteriet i Herning hjem med en fyreseddel i hånden. Det sker efter der onsdag morgen opstod mistanke om svinepest i en gris, der blev fundet død i slagteriets stald.

Medarbejderne er netop begyndt at forlade slagteriet, som ellers har været hermetisk lukket siden klokken 7.45 på grund af mistanken om svinepest. En af dem er Kim Bendtsen, der ligesom de andre har en opsigelse i hånden, da han kommer ud.

- Det er en lidt tom fornemmelse, og man er da lidt usikker på, hvad der skal ske. Hvis der virkelig er tale om svinepest, så er det jo vores alles job, der står på spil, siger Kim Bendtsen.

Dagen igennem er medarbejderne blevet holdt opdateret om situationen via slagteriets radio. Kim Bendtsen fortæller, at han og kollegerne holder hovedet højt og forventer at møde på arbejde igen på mandag.

- Der har ikke været svinepest i Danmark siden 1933, så jeg håber da på det bedste, siger Kim Bendtsen med et smil. Fødevarestyrelsen opretholder samtidig lukningen af Danish Crowns slagteri i Herning, der blev lukket onsdag morgen. Det skete, da der opstod mistanke om svinepest i en gris, der blev fundet død i slagteriets stald, hvor grisene opholder sig inden slagtning.

- Veterinær Nord har besøgt besætning og slagteri og har på baggrund af resultaterne af disse besøg valgt at opretholde mistanken, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Prøver fra den døde gris er sendt til undersøgelse på DTU's veterinærinsititut på Lindholm. Først fredag forventer man at have en endelig afklaring på, om der rent faktisk er tale om svinepest.

Siden mistanken om svinepest blev vakt onsdag morgen klokken 7.45, har slagteriet været hermetisk lukket, som det er kutyme, når der er mistanke om svinepest. Det har betydet, at godt 700 mennesker de seneste timer har været lukket inde på slagteriet.

Danish Crowns pressechef Jens Hansen oplyser dog, at medarbejderne ikke skal blive på slagteriet natten over, selvom slagteriet skal forblive lukket.

- De får lov til at tage hjem, men skal først igennem en særlig hygiejneprocedure, hvor de blandt andet skal i bad, siger Jens Hansen.

Svinepest er ikke farligt for mennesker og har ikke været konstateret i Danmark siden 1933. Hvis det viser sig, at der rent faktisk er tale om svinepest, kan de få enorme konsekvenser for eksporten af dansk svinekød. Landbrug og Fødevarer oplyser til Business.dk, at det kan ende med at koste 3 milliarder kroner i tabt eksport