Sundhedsordfører kalder det foruroligende, at et stigende antal danske kvinder køber falske mødomme for at fremstå jomfruelige på bryllupsnatten. SF vil have sundhedsministeren ind i sagen.

Myter om, at mødomme skal briste og bløde på bryllupsnatten, er udtryk for et middelalderligt syn i visse kulturer, og derfor skal kvinderne, som tyer til de falske jomfruhinder – i form af produkter eller operation – hjælpes, lyder det fra en bred kam af politikere.

»Vi er nødt til at komme disse myter inden for visse kulturer til livs. Vi skal tage det alvorligt, at kvinder påduttes bestemme kulturelle forventninger i en grad, så de risikerer at bringe sig selv i fare for at genskab deres mødomme. Jeg vil gerne rejse sagen for sundhedsministeren, og så må hun bede Sundhedsstyrelsen se på, om det er muligt at skride ind inden for eksisterende lovgivning,« siger sundhedsordfører for SF Jonas Dahl.

Tilbage til middelalderen

Liberal Alliances ligestillingsordfører Laura Lindahl mener ikke, at man kan lovgive sig ud af problematikken: »Når man er myndig, må man gøre med sin krop, som man vil, men vi vil gerne rejse problematikken alligevel, hvis vi i Danmark i 2015 har kvinder med anden etnisk baggrund, som mener, de skal være rene på bryllupsnatten. Det bomber os tilbage til middelalderen ligestillingsmæssigt. Tallet er foruroligende, fordi det siger noget om, at der i nogle kulturelle lag finder en helt uacceptabel social kontrol. Løsningen er ikke lovgivning, men oplysning og at italesatte vores danske værdier overfor nydanskere,« siger Laura Lindahl.

De Konservatives sundheds- og ligestillingsordfører Mette Abildgaard hæfter sig også ved, at der eksisterer kulturer og religioner i Danmark, som tvinger kvinder til at genskabe deres mødomme.

»Det vidner om et kvindesyn, hvor kvinder ikke selv er herre over egen seksualitet og egen krop. Det bedste, vi kan gøre, er at sikre unge indvandrerkvinder den bedst mulige uddannelse, så de kan stå på egne ben, så de ikke er afhængige af nogen. Vi skal også blive bedre til at oplyse mændene i de her miljøer, fordi det i bund og grund er deres reaktion, kvinderne frygter,« siger Mette Abildgaard.

’Genialt’

Når det er sagt, kalder hun de falske hinder, som kvinderne selv kan sætte op, for »genialt«.

»Jeg tænkte »genialt«, fordi – forstå mig ret – det er en langt mindre indgribende foranstaltning end en operation, og hvis det kan redde kvinder fra de frygtelige ting, som nogen udsættes for, så er det smart,« siger hun med forbehold for, at produkterne skal være forsvarlige at anvende.