Forfatteren Maria Helleberg gik i et helligt korstog mod den harske tone i debatten, da hun lancerede et bogprojekt, der skulle lære danskerne at tale pænt. Nu har hendes medforfatter trukket sig fra bogprojektet, efter Maria Helleberg har kaldt en mand 'svinefjæs' i en debat på Facebook. 

I bogen Dannekvinder ville de to forfatter Maria Hellberg og Thomas Vilhelm opstille et sæt dogmeregler for god debatkultur.

- Meningen er at få kvinder med forskellig baggrund og holdninger, der repræsenterer diverse samfundsgrupper inden for den offentlige debat og publicerende skriveverden, til at debattere ‘civiliseret’, dvs. gå imod strømmen fra Facebook og Ekstra Bladets Nationen, lød det i forlaget Dreamlits omtale af projektet.

Men reglerne har vist sig svære at overholde for den ene af forfatterne.

Langfredag kommenterede Maria Helleberg en historie om dyremishandling med ordene:

- Rige mennesker uden følelse for andet end penge og deraf købt succes. Føj.

Det fik den liberale lobbyist Søren Kenner til at stille spørgsmål ved Maria Hellebergs syn på rige mennesker.

- Dit udsagn slår mig som en generalisering. Nogle rige mennesker er måske sådan men næppe alle. Og nogle fattige mennesker er også uden empati. Men langt fra alle. Mener du alvorligt at ens karakter defineres af ens pengepung?

Efter den kommentar blev Søren Kenner blokeret af Maria Helleberg, der sendte ham en privat besked med ordene 'Ved du hvadm, by by svinefjæs' (forfatterens egen formulering, red.).

Beskeden blev offentliggjort på nettet, og da medforfatteren Thomas Vilhelm læste den, afbrød han straks samarbejdet omkring bogen.

- Kære alle - der har været en del polemik og direkte spørgsmål til mig om et fælles debatbogsprojekt med Maria Helleberg. Jeg skal derfor oplyse, at jeg har trukket mig definitivt ud af det, og at kontrakten indgået med forlaget er annulleret med omgående virkning, skriver han på Facebook.

Maria Helleberg erkender over for BT, at beskeden til Søren Kenner ikke var særlig god debattone.

- Beskeden var ikke god debattone, men skrevet i fortvivlelse, desperation og vrede over ikke alene denne Søren Kenner, men en række utroligt brutale herrers uanstændige kommentarer i fuld offentlighed over for kvinder på FB. Jeg syntes, vedkommende skulle smage sin egen medicin, skriver hun i en Facebook- besked til BT.

Hun vil nu forsøge at finde et andet forlag til sin bog.