Panik, hulkende børn og frustrerede forældre. Det skulle have været så godt, da Disney lørdag inviterede børn og voksne til et 'magisk Frost-univers' midt i København. Men i stedet for en hyggelig familieaften med fællessange fra en af Disneys mest populære tegnefilm i nyere tid, endte arrangementet i ren skuffelse for en stor del af de 8.000-10.000 fremmødte.

»De lovede, at det ville være et Frost-paradis, men det var i virkeligheden et Frost-helvede. Jeg ved ikke, hvor mange tusinde børn, der var til stede, men de græd næsten alle sammen uden undtagelse,« fortæller Gry Revall Klærke, der lige som tusindvis af andre forældre havde pakket bilen med ungerne og var taget turen til Gammeltorv for at opleve Frost-filmens magi på tætteste hold. Sammen med tre andre voksne havde de taget seks børn med hele vejen fra Viborg.

Her så de blandt andet frem til at høre Maria Lucia og Kristine Yde - der lægger stemmer til filmens hovedpersoner Elsa og Anna - fremføre nogle af sangene. Men glæden blev hurtigt forvandlet til skuffelse. 

»Fordi vi havde seks børn med tænkte vi, at vi ikke behøvede at stå oppe foran. Det var fint bare at høre lyden, så vi stillede os nede bagved. Men vi nåede hverken at se eller høre noget. Det var kun de forreste, der kunne det. Lyden nåede simpelthen ikke længere ned. Samtidig lovede de, det ville vare en time, men det var slut allerede efter tyve minutter,« siger en tydelig skuffet Gry Revall Klærke. Det er dog ikke den manglende lyd, der frustrerer hende mest. Det er i stedet manglen på sikkerhed.

»Jeg er chokeret over manglen på sikkerhed. Det var fuldstændig vanvittigt. Vi var bange, og vores børn var bange,« siger hun og uddyber:

»Op og ned ad arrangementet kørte der biler og busser, der forsøgte at forcere menneskemængden. Samtidig var der vejarbejde langs hele kørebanen. Selvom det var et hul på halvanden meter, var det ikke afspærret ordentligt. Små børn stod fastklemt mellem kørebane og vejarbejdet, alt i mens biler og busser utålmodigt forsøgte at komme forbi. En park havde været mere oplagt, men så var det selvfølgelig ikke tæt på Disney-butikken, hvor man kunne gå ned og trøste sine børn med dyre gaver efterfølgende.«

På et tidspunkt følte Gry Revall Klærke, at situationen var så alvorlig, at de var nødt til at forlade stedet.

»Vi blev simpelthen nødt til at gå. Selvom vi var kommet hele vejen fra Viborg. Stemningen var panikagtig. Folk stillede sig op på et springvand med små børn på skuldrene. De stod og gyngede frem og tilbage og skubbede andre folk ned. Børn kravlede op på busstoppestedet. Det var et mirakel, at ingen kom til skade,« siger hun og bliver bakket op af Pernille Tarne, der havde taget turen til København sammen med Gry Revall Klærke. Hun fortæller, at hendes fire-årige datter brød grædende sammen.

»Min datter græd hele vejen op ad Strøget, da vi gik. Vi har måttet love at lave vores egen Frost-fest i haven for at trøste dem. Hun har et sygdomsforløb, der gør, at hun ikke kan klare mange mennesker. Så vi overvejer virkelig, hvilke arrangementer vi kan komme til. Og nu havde hun endelig muligheden for at se sine elskede Anna og Elsa. Vi tog mange voksne af sted for at skærme hende. Men lige lidt hjalp det. Hun blev virkelig skræmt. Det var alle børn. De var fuldstændige ødelagte. At se så mange børn græde på et sted er forfærdeligt,« siger hun

Samme udmelding kommer fra Camilla Iversen. Hun havde taget sine børn på to og fem år med. Men ligesom Gry Revall Klærke er frustrationerne også store dagen derpå.

»Vi måtte også gå uden at have set noget. Min datter på fem år blev virkelig ked af det. Det, hun selv siger, er det værste, er, at folk råbte og maste. Hun kunne ikke være dér og hang på mig. Jeg turde ikke lade hende stå foran mig, fordi der var så meget massen og panik,« siger hun og undrer sig over, at arrangementet ikke var bedre planlagt.

»Det virker mærkeligt, hvis ikke de har været forberedt. Arrangementet lå på et perfekt tidspunkt for børnefamilier. Det er ikke om aftenen, når børnene skal i seng. Og det er trods alt i København, så mange har mulighed for at komme. Vi ville give børnene en god oplevelse, men de oplevede kun panik og kaos. Jeg synes, det var uforsvarligt.«

Hos Disneyland Paris, der stod bag arrangementet, forholder man sig ikke nærmere til kritikken. I en mail til BT skriver en talsperson.

»Disneyland Paris vil gerne takke alle, der deltog i lørdagens arrangementet på Gammeltorv i København. Vi har forberedt arrangementet i flere måneder og har arbejdet tæt sammen med lokale eksperter og myndighederne. Vi er oprigtigt kede af det, hvis de høje forventninger hos nogle af de deltagende gæster ikke blev mødt.«

På sin Instagram-profil beklager Maria Lucia, at det blev så kaotisk. Hun håber dog, at nogle trods alt nød det.