Københavnerne bør vente i kortere tid og opleve en bedre service, når de søger hjælp på skadestuen. Region Hovedstaden afsætter 40 millioner kroner til sygeplejersker, speciallæger og bedre lokaler.

Akut syge borgere i Region Hovedstaden skal have en hurtigere og bedre behandling, når de opsøger hjælp på skadestuen. Derfor afsættes der nu 25 millioner kroner til blandt andet at uddanne og ansætte mere personale på akutmodtagelserne, så ventetiden kan komme ned. Det skriver Berlingske.

Desuden bruges der 15 millioner kroner på at opføre en akutpavillon ved Bispebjerg Hospital for at skabe bedre plads til patienterne og samle indsatsen på ét sted.

Det fremgår af den budgetaftale for 2013, som politikere i Region Hovedstaden indgik i går. De ekstra penge bevilliges, efter at Berlingske i en artikelserie afdækkede kaotiske forhold med dårlig service og lange ventetider på op til ti timer på især de store skadestuer og akutmodtagelser på hospitalerne i Bispebjerg, Hillerød, Herlev og Hvidovre.

- Der vil være tale om et fint løft for akutmodtagelserne. Patienterne skulle gerne opleve såvel kortere ventetider som bedre service og kvalitet, siger budgetordfører Thor Grønlykke (S).

Puljen på 25 millioner kroner til at styrke skadestuerne skal nu udmøntes og konkretiseres nærmere af partierne bag budgetaftalen. Men ifølge Thor Grønlykke vil en del af indsatsen gå ud på at få tilknyttet flere behandlersygeplejersker ud over de 210, der er i dag.

Det ligger også i kortene, at patienterne i højere grad skal vurderes af speciallæger med særlige kompetencer i blandt andet behandling af medicinske sygdomme for at sikre »hurtige, smidige patientforløb med høj kvalitet«, fremgår det af aftalen.

Region Hovedstaden afsatte også sidste efterår ekstra penge til at nedbringe de forkætrede ventetider og satte massivt politisk fokus på problemet, som også blev et emne i folketingsvalgkampen, hvor Socialdemokraterne og SF lovede at bruge 100 millioner kroner på at reducere ventetiderne. Det løfte blev ikke til noget, men nu kommer der altså yderligere i alt 40 millioner kroner fra politikere i Region Hovedstaden.

Aftalen hilses velkommen af Danske Patienter:

- Vi har efterlyst, at regionen tog nogle af de penge, man har sparet på at lukke de små skadestuer helt eller i nattetimerne, og så overførte dem til de store akutmodtagelser, som patienterne nu er søgt til. Derfor er det glædeligt, at man tilfører flere penge, så ventetiden kan komme ned. Når det er sagt, så synes vi fortsat, at regionen godt kunne være mere ambitiøs med servicemålene for ventetiderne, hvor regionen i dag finder det i orden, at nogle patienter venter i fire timer. Der bør arbejdes på at få ventetiden yderligere ned, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Kritikken af de lange ventetider og den dårlige service har også fået regionen til at fremrykke indførelsen af en akuttelefon – med telefonnummer 1813 – hvor borgere kan få råd og oplysninger om ventetider.

Dermed har Region Hovedstaden også taget det første skridt til at indføre såkaldte visiterede skadestuer, hvor det bliver et krav, at borgerne ringer først, hvilket skal være en realitet over hele landet senest i foråret 2014.