Lyt til artiklen

Når et menneske er ved at dø på grund af en ulykke, får han eller hun førstehjælp. Og masser af danskere tager førstehjælpskurser.

Men når nogen er ved at dø af naturlige årsager, så ved vi ikke, hvordan vi skal hjælpe.

Derfor har vi brug for at komme på kursus i ”sidstehjælp”, så vi ved, hvad vi skal gøre, mener blandt andre den nordjyske sognepræst Ole Raakjær, fortæller DR P4 Nordjylland.

Ole Raakjær er sognepræst i Sulsted nord for Aalborg og gennem næsten 20 år hospicepræst på KamillianerGaardens Hospice i Aalborg.

Han har været med til at planlægge et kursus om 'sidstehjælp', som præsenteres i dag på årsmødet i Hospice Forum Danmark.

»Det kan hjælpe pårørende med at erkende, at afmagten er en del af livet, og at det værste man kan gøre ved de døende, er at holde sig væk,« siger han.

Også Anni Hansen, souschef og afdelingssygeplejerske på Hospice Vendsyssel i Frederikshavn bakker op om ideen om et kursus i at hjælpe døende.

Det er et kursus, vi alle sammen får brug for før eller siden. Det er vigtigt at bryde de mange tabuer om døde og døende, mener hun.

»Vi vil give folk modet og redskaberne til at gå ind i de svære situationer. Der er risiko for at blive mødt af et grædende eller et vredt menneske, men det bliver nemmere, hvis du har den viden fra et sidstehjælps-kursus, at det er helt naturligt.«

Hospice Forum Danmark er en støtteforening, der arbejder for, at alle med livstruende sygdomme skal kunne komme på hospice. Foreningens årsmøde i dag finder sted i Fredericia. Det er endnu ikke sat dato på, hvornår kurserne i sidstehjælp udbydes.