Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) siger til BT, at Skat har handlet ud fra den tro, at skattekontrolloven giver Skat adgang til fortrolige oplysninger om danskernes telefonbrug. Han erkender dog, at Skat kan få et problem, hvis EU-Kommissionen når frem til, at Skat har handlet i strid med loven.

- Skat har fulgt praksis efter skattekontrolloven. Der er så tale om to lovgivninger, der tilsyneladende ikke er helt forenelige. Og så er vi nået frem til, at det må være op til EU-Kommissionen at vurdere, hvad der er op og ned.

Skat har truet med dagbøder i årevis for at få oplysninger, man tilsyneladende slet ikke har krav på. Burde I ikke have undersøgt reglerne inden?

- Det ved jeg ikke. Man kan altid sige bagefter, at vi skulle have undersøgt det. Men vores opfattelse har været, at vi har administreret i henhold til lovgivningen. Nu sætter vi en stopper for den praksis. Indtil det er afklaret i EU, beder vi ikke om flere teleoplysninger fra teleselskaberne.

Men hvorfor har I ikke undersøgt det noget før?

- Det må du spørge nogle tidligere ministre om. Man har vel haft den opfattelse, at der ikke har været problemer i det. Nu gør vi det, at vi faktisk får det undersøgt.

Hvad forventer I kan blive undersøgt? Erhvervsstyrelsen er meget klar i sin holdning.

- Jo, men det er det, vi skal have afklaret. Det er klart, at hvis kommissionen giver Erhvervsstyrelsen ret, så står vi i en ny situation. Vi forsøger at få det afklaret på en ordentlig måde. Derfor stopper vi vores praksis, indtil det er afklaret. Det, synes jeg, er en meget fair måde.

Betvivler I Erhvervsstyrelsens vurdering?

- Der er jo tale om to forskellige oplysninger. Skattekontrolloven er vores resort, og den er i konflikt med EU-lovgivningen, som er deres.

Det virker ikke som om, at Erhvervsstyrelsen har behov for at få sagen afklaret. De virker meget klare i deres udmelding.

- Okay. Men vi har så haft behov for at få sagen afklaret, og det forstår jeg også, at det er enighed om med Erhvervsstyrelsen.

Hvis det nu ender med, at kommissionen giver Erhvervsstyrelsen ret i dens synspunkter i den her sag, hvad tænker du så om, at Skat i årevis har indkrævet oplysninger, det ikke har været berettiget til. Bare en svipser?

- Jeg vil ikke svare på alle de hypotetiske spørgsmål. Hvis nu kommissionen osv... Vi har fået kommissionen til at undersøge sagen, og så afventer vi resultatet, og så er jeg meget villig til at sige noget om det til den tid.

Nu ved jeg godt, at du er rimelig ny på posten. Men synes du, at Skatteministeriet (før din tid) burde have stoppet op og undersøgt, om man reelt havde krav på de her fortrolige teleoplysninger?

- Der er også nogle andre ting i det her. Vi skal også kunne bekæmpe skattesnyd. Det, synes jeg, er vigtigt. Det ved jeg ikke, om I også synes på BT.

Det går vi også op i...

- Det glæder mig. Der skal være nogle ordentlige redskaber, og der har vi skattekontrolloven. Den balance, synes jeg, er interessant at diskutere. Hvis der er overtrådt beføjelser, så ‘ja’. Så har vi et problem, og så tager jeg fat på det. Akkurat som jeg plejer. Men jeg vil også holde fast i, at det er vigtigt, at Skat kan få fat på skattesnydere.

Så mener du, at Skat skulle have undersøgt reglerne?

- Jeg synes, at Skat har administreret i tillid til den eksisterende skattekontrollov, og så er der kommet et problem op med et EU-direktiv. Og hvis det viser, at vi har opkrævet oplysninger i strid med direktivet, så har vi et problem. Det erkender vi, og så må vi tage det derfra.