Hans far var en driftig forretningsmand, der var kendt for at satse lidt for meget, og som endte med at miste familiens stolthed, varehuset Magasin. Men så overtog baronens søn faderens forretninger. Og han har siden vist, at han foruden at have talent for at feste med de kongelige også har en så god forretningssans, at han nu er milliardær.

Han har adeligt blod i årene. Hans efternavn klinger så adeligt, som det overhovedet kan lade sig gøre. Han er en af kronsprinsparrets nærmeste venner. Og så har han fulgt i sin fars fodspor, som kutymen ofte er blandt aristokrater.

Men derudover er der ikke meget ved Johan Wedell-Wedellsborg, som leder tankerne hen på en typisk baron, der stammer fra en gammel, adelig familie.

Han bor ikke langt væk fra offentlighedens bevågenhed på et gammelt familiegods på landet. Han droppede ud af gymnasiet, og så finder man ham ofte i de kulørte blade – gerne med enten sin kone, den tidligere baronesse Caroline Fleming eller kronprinsesse Mary ved sin side.

For modsat, hvad man ofte ser i gamle, adelige familier, så er 47-årige Johan Wedell-Wedellsborg hverken bange for at vise sig selv eller sin formue frem. Som da han for eksempel noterede sig for Danmarks dyreste villahandel i 2015 og lagde 58 millioner kroner på bordet for et nyt hjem til sin familie på Vedbæk Strandvej.

Ifølge forfatter Søren Jakobsen, der gennem mange år har beskæftiget sig med Danmarks rigeste familier og som netop har udgivet bogen ‘Overklassemagt’, skiller Johan Wedell-Wedellsborg sig ud fra de gængse aristokrater.

»Han er en succesfuld skibsreder og ven med kronprinsen. Han er en af dem, der holder store fester. Når han fejrer fødselsdage, så foregår det eksotiske steder, og så tager de bare et fly derned,« fortæller forfatteren, der i sin bog beskriver, hvordan kun tre danske adelsmæn har en formue på over en milliard kroner.

Baron Johan Wedell-Wedellsborg, ejer af rederiet Weco Group, har vist sig at være en succesfuld forretningsmand.
Baron Johan Wedell-Wedellsborg, ejer af rederiet Weco Group, har vist sig at være en succesfuld forretningsmand. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

At Johan Wedell-Wedellsborg bestemt ikke er til den kedelig side kunne ses, da han til sin 40 års fødselsdag fløj både kronprinseparret og en masse andre adelige til Verbier i Schweiz, hvor han holdt en kæmpe tre dage lang fest. Et foretagende som blev gentaget, da hans kone, baronesse Rebecca Wedell-Wedellsborg i 2011 fyldte 40 år. Der gik turen bare til Marokko i stedet.

Til lejligheden havde Johan Wedell- Wedellsborg endda allieret sig med sin ven, sangeren Eran DD, og lavet en hyldest musikvideo til baronessen. Iklædt læderbukser og solbriller, giver Johan Wedell-Wedellsborg i videoen den hele armen som rockstjerne, mens hans synger ”Rebecca – du’ så lækker”.

Men Johan Wedell-Wedellsborg kan uden at bekymre sig om økonomien købe dyre ejendomme, holde vilde fester i udlandet og skeje ud som han lyster.

Med en formue, der har rundet én milliard kroner, er han Danmarks suverænt rigeste baron. Faktisk er han så rig, at han ifølge Berlingske Business kun lige ligger uden for den årlige liste over landets 100 rigeste.

Og baronen kan endda med god samvittighed bruge løs af sin formue – han har nemlig skabt det meste af den selv.

Vejen dertil har været overraskende – nok også for baronen selv. For faktisk havde han aldrig nogen stor drøm om at gå ind i shippingbranchen og overtage sin fars rederi Dannbrog, der i dag hører ind under Weco Group.

»… For at være ærlig var jeg en smule forvirret, da jeg var ung. Gennemførte ikke gymnasiet for derefter at gå ind i militæret. For så endelig at tage en elevplads i Hamborg. Og først der begyndte shipping at få op for mig. Men stadig væk lå det ikke i kortene at overtage rederiet,« har Johan Wedell-Wedellsborg tidligere udtalt til Berlingske Business.

Men alligevel skete der noget, der endte med, at Johan Wedell-Wedellsborg fulgte i sin fars fodspor.

Prinsedåb Møgeltønder Kirke. Caroline Fleming og Baron Johan Wedell-Wedellsborg og Baronesse Rebecca Wedell-Wedellsborg.
Prinsedåb Møgeltønder Kirke. Caroline Fleming og Baron Johan Wedell-Wedellsborg og Baronesse Rebecca Wedell-Wedellsborg. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Faderen, baron Ebbe Wedell-Wedellsborg, var kendt for at være en driftig forretningsmand, der havde tendens til at satse lidt for meget i erhvervslivet. Ebbe Wedell-Wedellsborg var oldebarn af en af de to grundlæggere af stormagasinet Magasin du Nord, Emil Vett, og ejede derfor i mange år en stor del af det kendte stormagasin.

Men omkring årtusindeskiftet kom Magasin i økonomiske problemer. Samtidig gik det heller ikke for godt for familiens rederi, som Ebbe Wedell-Wedellsborg havde stiftet i 1965. Derfor kunne familien ikke hjælpe det trængte Magasin med penge. Det bitre opgør endte med, at Ebbe Wedell-Wedellsborg måtte opgive familiens del af Magasin, der siden kom på islandske hænder.

Midt under kampen om Magasin overtog Johan Wedell-Wedellsborg styringen af rederiet, der i dag hedder Weco Group. Og da hans far døde i 2005 overtog han også ejerskabet.

Ifølge Claus Skovhus, der er erhvervskommentator hos Berlingske Business, var det et rederi med en næsten tom pengekasse, som Johan Wedell-Wedellsborg overtog. Derfor er det imponerende, hvad baronen har formået at få ud af det.

»Han har bygget Dannebrog op fra bunden af. Han var god til at fokusere på rederiet og få kerneforretningen til at vokse. Og han fik nogle gode partnere, og så er han god til sprede sine investeringer,« fortæller Claus Skovhus.

Johan Wedell-Wedellsborg er nær ven af kronprinsparret. Det sås også, da han i juni fik kronprinsesse til at komme ned på Langelinje for at døbe hans skib, Stenaweco Impulse.
Johan Wedell-Wedellsborg er nær ven af kronprinsparret. Det sås også, da han i juni fik kronprinsesse til at komme ned på Langelinje for at døbe hans skib, Stenaweco Impulse. Foto: Jens Astrup
Vis mere

Blandt de investeringer, som har vist sig at være virkelige fornuftige, er Johan Wedell-Wedellsborgs investering i sin barndomsven Kasper Basses juice-cafe Joe & The Juice. Både Basse og Wedell-Wedellsborg scorede en formue, da to kapitalfonde de seneste år har købt størstedelen af virksomheden.

Johan Wedell-Wedellsborgs minder om de svære år med Magasin og med faderens erhvervsmæssige satsninger har dog sat sine spor. Han har tidligere fortalt, hvor svært det var i barndomshjemmet, når det det ene øjeblik væltede ind med penge, mens de kunne være væk igen på et splitsekund. På et tidspunkt var økonomien endda så slem, at fadere måtte opsige avisabonnementet.

Ifølge Claus Skovhus kan det være en af årsagerne til, at baronen er så fokuseret på at klare sig godt.

»Den situation (som han selv oplevede, red.) vil han ikke bringe hverken sig selv eller sin familie i,« siger erhvervskommentatoren og tilføjer, at Johan Wedell-Wedellsborg også selv holder godt øje med sine forretninger.

»Han arbejder sindssygt meget. Han følger minutiøst med i, om pengestrømmen går den rigtige vej – og om der kommer penge i kassen,« siger han.

Johan Wedell-Wedellsborg og hans kone Rebecca Wedell-Wedellsborg har sammen fire børn.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Johan Wedell-Wedellsborg. Men trods henvendelse til hans selskab Weco Gruppen er han aldrig vendt tilbage.

Andre læser også