Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Thomas Lekfeldt

Vi vil hellere støtte danske hjemløse end flygtninge og de fattige i u-lande. Sådan har det lydt fra mange af kritikerne i forbindelse med både TV2's indsamling i september 2015 og DR's Danmarks Indsamlingen i år.

Men den går ikke. I hvert fald ikke, hvis man spørger Sofie Bay Petersen, som er informationsmedarbejder hos De hjemløses landsorganisation SAND. Hun er træt af, at de hjemløse skal bruges som undskyldning.

»Jeg føler, at vi bliver blandet ind i en debat, hvor vi slet ikke hører hjemme. Debatten om flygtninge har intet med hjemløse at gøre, og de hjemløse skal ikke bruges som en undskyldning for, hvorfor folk ikke donerer penge til indsamlinger,« siger Sofie Bay Petersen til BT.

TV indsamling

Shitstorm mod TV 2 og DR-indsamling

I forbindelse med både DR’s og TV2’s indsamlingsshow har debatten været heftig. Hundredvis af danskere kritiserede showene og delte vrede kommentarer på tv-kanalernes Facebookprofiler.

”Aflys jeres lort og lav en indsamling til noget fornuftigt”

”Jeg væmmes hver gang TV 2 og DR1 råber op om at samle ind og støtte folk i udlandet. HVAD med at støtte vores egne først?”

Sådan lød to af de sure beskeder, og senest har også dansk top-sangeren Richard Ragnvald blandet sig i debatten.

»For at være helt ærlig, så er jeg sgu ved at brække mig over, vi hele tiden hører om alle de flygtninge, vi skal hjælpe. Selvfølgelig skal de hjælpes, men det skal være i nærområderne. Det sætter mit pis i kog, at man overser de hjemløse,« sagde han til TV2.

Sofie Bay Petersen er enig i, at begge de udsatte grupper skal hjælpes, men de to grupper må ifølge hende ikke sættes op over for hinanden.

»Det er dejligt med opmærksomhed til de hjemløse, men det må ikke ske på bekostning af andre. I Danmark er vi så privilegerede, at vi burde have penge nok til at hjælpe alle,« siger hun.

Og så er der et helt andet – og vigtigt problem – med folks kritiske kommentarer, mener Sofie Bay Petersen. Hun tvivler nemlig på, at de mange rasende danskere, rent faktisk er til gavn for hjemløse.

»Jeg tror desværre ikke, at der ligger handling bag ordene. Det kan være, at jeg tager fejl, men jeg har på fornemmelsen, at det ofte bare er en dårlig undskyldning for ikke at donere penge. Jeg tvivler ærlig talt på, at der er ret mange mennesker, der skynder sig at donere penge til de hjemløse, efter at de har kritiseret indsamlingerne,« siger hun.

Endelig understreger hun, at det faktisk slet ikke er den danske befolknings opgave at hjælpe de hjemløse.

»Selvfølgelig sætter vi pris på, at den civile befolkning træder til og for eksempel donerer tæpper, når det er koldt. Men det er lappeløsninger. Det egentlige ansvar ligger hos staten. Det er deres opgave at forhindre, at der overhovedet er nogen, der bliver hjemløse,« siger hun.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.